Replik på Nicklas Sandströms, M (oppositionslandstingsråd) och Andreas Löwenhööks, M (vice ordförande i nämnden för folkhälsa och primärvård) debattartikel ”Vårdköerna har fördubblats med S-styret”, publicerad i Norran och på norran.se måndagen den 26 februari 2018.
Moderaterna käbblar med Socialdemokraterna om vårdköerna i försök att vinna politiska poäng.
Men vad är det egentligen de säger? Som distriktsläkare får jag fler frågor än svar när jag läser debattartikeln.
De föreslår en tredubblad kömiljard som ska halvera vårdköerna.
Varifrån ska kömiljarderna tas? Hur ska de användas? Vilka undanträngningseffekter kan uppstå? Här behövs fler svar.
Moderaterna vill vara det parti som satsar mest på att göra omställningen från dyr sjukhustung vård till en mer kostnadseffektiv primärvård. Bra, här har de förstått något väsentligt: En välfungerande primärvård är kostnadseffektiv och kan avlasta sjukhusvården.
Lösningsförslaget tyder dock på att de missat resten av budskapet om vad en fungerande primärvård innebär.
Idén att skapa en stor centralt placerad hälsocentral lyfts ofta fram av politiker av skiftande partifärg. M3en den har inget stöd bland oss som arbetar i primärvården och inte heller i forskningen.
Små primärvårdsenheter har nöjdare patienter och personal än stora. Välfungerande primärvård kräver kontinuitet så att patienterna får träffa samma läkare och samma sköterskor. Då kan personkännedom uppstå som i sin tur ger kostnadseffektiv vård och en attraktiv arbetsmiljö för personalen.
Situationen i primärvården i Skellefteå är ohållbar, där delar jag debattörernas åsikt. Det batteri av åtgärder som de presenterar är dock luddiga.
Vad innebär ökad delaktighet, fler karriärvägar, förändrad arbetsfördelning och att stimulera till att fler vill specialisera sig? Hur ska ni uppnå detta?
Vi är inne i en valrörelse där vården är en av de viktigaste frågorna.
Jag vill fråga politikerna, oavsett parti, hur vården ska förändras för att lyckas behålla befintlig och locka ny personal?
Hur ska det finansieras? Hur ska de som politiker samarbeta med varandra för att vända situationen?
Vi har varken tid eller råd med käbbel i Skellefteå. Vi behöver samarbete, handlingskraft och en fungerande primärvård.
Annika Larsson, specialist i allmänmedicin, Moröbacke hälsocentral
Debatt: Vårdköerna har fördubblats med S-styret