Moderaternas politik hotar det europeiska samarbetet

Debatt. När Moderaterna behöver välja mellan marknaden och människans bästa väljer de konsekvent marknaden. Att svenska arbetares villkor, och i längden också den svenska modellen med kollektivavtal hotas på grund av detta, verkar de inte bry sig om.

17 maj 2019 06:58

EU-valrörelsen är i full gång.

Moderaterna talar om en ny svensk modell och om att skydda den svenska välfärden från klåfingrigheten i Bryssel.

Det är fina ord, men det handlar om falsk marknadsföring. Moderaterna utlovar en smörgåstårta, men det blir aldrig mer än några brödsmulor.

Moderaterna har fortfarande inte presenterat ett enda förslag som gynnar schyssta villkor på den svenska arbetsmarknaden.

Eller som ser till att komma åt de oseriösa företag som utnyttjar arbetare med slavliknande löner och odräglig arbetsmiljö.

Det handlar om byggnadsarbetare som jobbar långt mer än åtta timmar per dag, och som sover på sina arbetsplatser, eller om utländska lastbilschaufförer som jobbar för 30 kronor i timmen, sover i sina lastbilar och värmer sin lunch på spritkök längs de svenska vägarna.

Villkor som ingen på den svenska arbetsmarknaden ska behöva uppleva, och som i längden leder till dumpade villkor även för svenska arbetare.

Det här är något som vi socialdemokrater vill ändra på. Det är tack vare oss som arbetare från andra EU-länder nu ska kunna garanteras kollektivavtalsenliga villkor och löner. Ett förslag som Moderaternas företrädare i Europaparlamentet röstade nej till.

Men det tar inte slut där. Moderaterna röstade också emot skärpta regler för tillfälliga inrikes transporter (cabotage), viktiga steg för sund konkurrens och schyssta villkor. De röstade till och med emot trygga kör- och vilotider för lastbilschaufförer.

När Moderaterna behöver välja mellan marknaden och människans bästa väljer de konsekvent marknaden. Att svenska arbetares villkor, och i längden också den svenska modellen med kollektivavtal hotas på grund av detta, verkar de inte bry sig om.

Men det finns ett alternativ. En politik som sätter människors intressen före storföretagens, som försvarar svenska kollektivavtal och skapar fler och trygga jobb.

Johan Danielsson, andranamn på Socialdemokraternas lista till Europaparlamentsvalet

Maria Mannberg, vice ordförande LO-distriktet i Norra Sverige

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa