Föreningar med extremistiska kopplingar och tendenser ska inte ha bidrag från Skellefteå kommun.
Det kan tyckas självklart. Men den senaste tiden har det uppdagats att föreningar och studieförbund, med tydliga kopplingar till radikala och extremistiska värderingar, har fått direkt eller indirekt stöd av kommunen. Det som rullats upp är ett haveri som måste granskas på djupet.
Moderaterna och Kristdemokraterna har tittat närmare på ett antal föreningar, som tagit del av skelleftebornas pengar genom olika former av bidrag, bland annat efter tips från bekymrade medlemmar i de aktuella föreningarna.
Ett exempel som vi fann, som fått bidrag för 2019, är en förening med tydliga kopplingar till det hårt kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Ledande företrädare för den aktuella föreningen bjuder in till möten med Ibn Rushd via sociala medier. Ordföranden för förening ska vara kursledare för dessa träffar.
Studieförbundet Ibn Rushd är starkt ifrågasatt från olika håll. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har, i en rapport från 2016, pekat på mycket problematiska kopplingar mellan studieförbundet och Muslimska brödraskapet. En rörelse som anklagas för att vara motståndare till värden som demokrati, yttrandefrihet och tolerans.
Haveriutredningen ska granska hela bidragssystemet och lämna förslag till skärpta rutiner och riktlinjer.
Folkbildningsrådet har granskat Ibn Rushd och kritiserat studieförbundet på flera punkter. Till exempel att de undviker ämnen som antisemitism och homofobi, och att makten över verksamheten är begränsad till ett mindre mansdominerat nätverk.
Kommunens bidrag till Ibn Rushd stannar inte vid indirekta bidrag. Kulturnämnden har delat ur bidrag direkt till Ibn Rushd, biblioteken köpt tjänster av dem och Skellefteå museum har haft samarbeten med studieförbundet.
Den senaste tiden har tidningen Norran rapporterat att det finns tydliga signaler om en radikalisering inom Skellefteås moské. Detta bekräftas genom olika exempel, och av företrädare för moskén i den granskning som Norran har genomfört. Skellefteå Islamiska Kultur Center får bidrag från kommunen.
I samma artikelserie beskriver Norran att det finns handläggare, som är delaktiga i mottagandet av ansökningar till socialnämnden, som även är aktiva i föreningar som söker och får bidrag av nämnden. Detta kan aldrig anses lämpligt och måste förändras.
Sammantaget finns det ett tydligt problem. Bidrag från kommunen har, över flera år, betalats ut till föreningar med extremistiska kopplingar och tendenser.
Detta är djupt problematiskt och undergräver trovärdigheten för kommunens bidragskriterier, som bland annat stipulerar att föreningar som söker bidrag ska ”ta ställning för demokratin som samhällssystem”, samt motverka olika former av diskriminering.
Vi agerar nu med kraft mot detta. Vi ställer en rad frågor på dagens kommunfullmäktige och vi har nyligen lämnat in en motion där vi kräver en haveriutredning. Haveriutredningen ska granska hela bidragssystemet och lämna förslag till skärpta rutiner och riktlinjer.
Vi värnar din trygghet och dina skattepengar. Föreningar med extremistiska kopplingar och tendenser ska inte ha bidrag från Skellefteå kommun.
Fotnot: Kommunfullmäktige i Skellefteå sammanträder i dag tisdag (29/10 2019). Då ska bland annat Charlotta Enqvists interpellation om studieförbundet Ibn Rushd och Andreas Löwenhööks interpellation om riktlinjer för bidrag till sociala och etniska föreningar debatteras.
Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd Skellefteå kommun
Charlotta Enqvist, gruppledare för Kristdemokraterna Skellefteå kommun