Det är skarpt läge i klimatfrågan

Debatt. Vi måste bort från fossilsamhället och det är bråttom. Det kommer att kosta vad det gäller konsumtion och bekvämlighet, men det är en struntsumma jämfört med om vi lämpar över problemen på kommande generationer.

9 augusti 2018 16:54

Valrörelsen har visst gått på semester?

Säkert välbehövlig eftersom den verkat trött och oinspirerad hittills.

Kan vi hoppas på att den återvänder full av energi och vågar ta tag i den riktigt stora frågan; klimatförändringarna. Politikerna måste ha modet att tala i klartext. Denna sommar, så härlig och så förfärlig, ger oss en vink om framtidens utmaningar och att det är här och nu som vi måste börja ställa om till ett hållbart samhälle.

Hittills har mantrat varit att biobränslen från vår svenska skog ska leda oss ut ur fossilsamhället – så att vi kan köra på i gamla hjulspår. Men betänk: i våras hindrade den blöta marken mycken skogsavverkning.

Nu i sommar är det tvärtom torkan som är problemet. Skogsbolagen vågar inte köra sina maskiner och granplantor för miljonbelopp går till spillo. Skogsbränder har härjat runt om i landet och slagit många människors tillvaro i spillror.

Så vad ska vi göra?

Ja, i första hand ska vi begära av våra ledande politiker att de vågar tala om att ingen kommer undan klimatförändringen, och att det är våra barnbarns levnadsvillkor som står på spel. Vi måste bort från fossilsamhället och det är bråttom.

Det kommer att kosta vad det gäller konsumtion och bekvämlighet, men det är en struntsumma jämfört med om vi lämpar över problemen på kommande generationer.

Ett steg i rätt riktning är att den globala klimatrörelsen Citizens’ Climate Lobby (CCL) växer sig allt större och inspirerar politiker runt om i världen. CCL verkar för en stigande avgift på fossila CO2-utsläpp tills kol och olja blir så dyrt att förnybar energi blir lönsamt.

För att få genomslag för denna idé så föreslås att intäkterna inte går in i statskassan utan delas ut i lika delar till varje vuxen medborgare.

Det ska kosta att förorena vår atmosfär. Den som däremot lever mer fossilsnålt tjänar på affären.

I Sverige är Klimatsvaret en del av denna gräsrotsrörelse. Vi kallar förslaget ”Avgift och utdelning”.

En idé som skulle göra skillnad i svensk klimatpolitik.

Ingela Bollgren Hjertqvist, Klimatsvaret

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans ledarredaktion

Ämnen du kan följa