Den blomstertid nu kommer

Debatt. Åker- och betesmarken är avgörande för den biologiska mångfalden. Utan ett aktivt jordbruk kommer Sverige aldrig att nå de nationella miljömål som vi antagit.

10 juli 2017 12:29

Nu är det för många människor välförtjänta, lediga och lata dagar.

Man åker till lantstället, åker och badar eller gör annat som hör sommaren till.

Vi bönder i Västerbotten skulle vilja att du reflekterade lite när du är ute och färdas genom vårt grönskande kulturlandskap med betande djur.

För det du ser är inget som ”bara är där av sig självt”. Det är resultat av generationers odlargärning och boskapsskötsel, som vi bönder står för. Och just nu är det en särskilt hektisk tid för oss med bland annat skördearbete.

Det aktiva jordbruket i länet ger självfallet mer än vackra vyer. Det ger välbehövliga jobb, inte minst i glesbygden. Faktum är att varje mjölkbonde ger upphov till cirka fem ytterligare arbetstillfällen. Jordbruket ger dig också ren och säker mat på bordet. I Västerbotten använder vi minimalt med insatsmedel i odlingen.

Vi har en mycket god djurhållning där djuren får vistas ute och vi har den absolut minsta användningen av antibiotika i hela västvärlden. Något som naturligtvis är mycket värdefullt nu när antibiotikaresistensen bara ökar.

Åker- och betesmarken är också avgörande för den biologiska mångfalden. Utan ett aktivt jordbruk kommer Sverige aldrig att nå de nationella miljömål som vi antagit.

Vi västerbottniska bönder vill fortsätta att ge dig allt detta nu och i framtiden. Det stöd vi behöver är att du som aktiv konsument väljer lokala livsmedel när du handlar.

Så när du nu lägger en lokal köttbit på grillen så bidrar du till att hålla landskapet öppet.

Lotta Folkesson ordförande för LRF Västerbotten 47092655

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa