Därför är ackordet framtidens lönesystem

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Not Found2018-03-19 06:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

DEBATT

undefined

i inom fackförbundet Byggnads kan inte förstå varför byggföretaget NCC tillsammans med Sveriges Byggindustrier försöker mala sönder det väl fungerande lönesystem som ackordet inom byggbranschen är. Den enda anledning vi kan se är att de vill få bort våra medlemmars inflytande över sitt arbete.

Ett bygge är inte vilken arbetsplats som helst. Även en vårvinterdag är det iskallt i blåsten på 15 meters höjd när vi bygger ställningar. Ovan marken svävar betong, formar och armering över snickarnas och betongarbetarnas huvuden från den första minuten på arbetsplatsen.

I byggstädarnas containrar kan det finnas både asbest och andra livsfarliga ämnen.

På bygget är vi byggnadsarbetare utelämnade åt varandra. När alla vet sin plats, sin uppgift och vilka regler som finns – ja, då finns det ingen bättre arbetsplats. Men om det brister är det med våra kroppar och vår hälsa – tyvärr också ibland med våra liv – som insats.

Eftersom vi jobbar i en så riskfylld miljö är lagarbetet det allra viktigaste för oss och det ackordssystem som tillämpas i byggbranschen belönar lagarbetet. Det är unikt eftersom det är lagets prestation som värderas, inte individens. Laget delar rakt av på förtjänsten. Oavsett ålder, kön eller hälsostatus.

Alla yrkesarbetare får lika mycket av kakan.

Ackordssystemet gör att vi både håller ihop och håller efter varandra. Om du som individ kan tumma lite på någon regel för att själv prestera mer så hjälper inte det eftersom det kan orsaka merjobb eller risker för någon lagkamrat.

”Den laganda som ackordet skapar leder till effektivare arbetsplanering och därmed också en säkrare arbetsmiljö.”

Även för arbetsgivarsidan finns stora fördelar. Ackordlön gör det lättare för företagen att beräkna den totala kostnaden för ett arbete. Och eftersom ackordlön ökar produktiviteten får arbetsgivaren sitt projekt färdigställt på kortare tid och kan då sätta sina anställda i ett nytt arbete.

I förlängningen tjänar arbetsgivaren då mer pengar.

Vår bild är att de flesta små och medelstora företag vet om detta och därför stödjer ackordlönesystemet.

Det som sker nu är ett försök att mala sönder ett väl fungerande system. Ett individualiserat lönesystem skulle ge företagen möjlighet att hämma löneutvecklingen.

Den laganda som ackordet skapar leder alltså till ett bättre säkerhetstänk på arbetsplatsen, och effektivare arbetsplanering, som i sin tur leder till ett bättre utförande av arbetet och därmed också en säkrare arbetsmiljö.

Lönesystemet möjliggör för oss att ha inflytande, påverkan och insyn i själva produktionen vilket skapar ansvarstagande och trivsel.

Ackordssystemet inom byggbranschen är unikt och den mest jämlika lönemodell som finns.

Därför är det framtidens lönesystem.

Det gör oss trygga, stolta och starka.

Johan Lindholm

förbundsordförande Byggnads

Thomas Rolén

ordförande Byggnads Västerbotten