Hjälpmedel i hemmet – Har vi inget att säga till om?

Min man har en sjukdom som gör att han har rätt till en del hjälpmedel, vilket är bra. Det senaste är att vi ska få hjälp med vårt kök och det är där ett problem uppstår.

Skribenten är missnöjd med att de inte fick vara delaktiga i beslutet om hjälpmedel i hemmet.

Skribenten är missnöjd med att de inte fick vara delaktiga i beslutet om hjälpmedel i hemmet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-01-28 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Både min man och jag anser att eftersom det är vi som bor i lägenheten så måste vi få hjälpen där det passar vårt liv och leverne bäst. Min man ska få hjälp att få ett höj- och sänkbart skåp för porslin. Kommunens arbetsterapeut gjorde ett hembesök hos oss. Hon ansåg att ett dubbelskåp ovanför vår arbetsbänk var det bästa alternativet. Vi försökte argumentera emot för vi ville ha ett annat skåp. Nej, tyckte hon.

Efteråt så diskuterade min man och jag. Vi kom fram till att vi ville ha vårt alternativ, så min man tog kontakt med henne och klargjorde vad vi ville ha åtgärdat. När företaget som ska åtgärda köket kom för att se hur det såg ut i köket så är var det fortfarande skåpet arbetsterapeuten ansåg som skulle åtgärdas. 

Det är även en del andra saker som ska åtgärdas i köket och när vi diskuterade det med arbetsterapeuten så var hon väldigt bestämd över hur hon skulle göra, våra ideer verkade hon knappt lyssnade på. Så jag undrar: Är det vi som bor här som ska få det ändrat efter behov så det passar i vårt liv – inom vissa gränser naturligtvis – eller är det arbetsterapeuten som gör ett kort hembesök hos oss som ska bestämma?

Ledsen hustru

Svar direkt

Så tråkigt att höra att ni upplevt er ha blivit dåligt bemötta av arbetsterapeuten. För att kunna reda ut vad som gått snett ber vi er kontakta en av oss rehabiliteringschefer. I detta svar kan vi endast uttrycka oss generellt om vad som gäller.

Arbetsterapeutens ansvar är att skriva ett intyg till den som tänker ansöka om bostadsanpassning, som skickas med som en bilaga till ansökan. Intyget beskriver den sökandes funktion och förmåga, och vilka hinder som finns i hemmet som gör att den sökande inte kan göra det hen vill och behöver. Dessutom kan arbetsterapeuten föreslå åtgärder för att avhjälpa dessa hinder.

Utifrån ansökan fattar handläggare på kommunens bostadsanpassning beslut om sökanden har rätt till anpassning och hur mycket pengar som kan ges i bidrag för denna anpassning. Beslutet kan överklagas, då vänder man sig i första hand till kommunens kundtjänst för mer information.

Katja Andersson och Erika Karlsson, rehabiliteringschefer på Skellefteå kommun