Politikerna är tysta när personal söker svar

Vid ett gyllene tillfälle att få frågor och ge svar valde politikerna att sitta tysta och låta tjänstemännen ta smällen.

Det är dags för regionens politiker att kavla upp ärmarna och med konkreta exempel visa hur arbetsmiljön inom Skellefteås sjukvård ska bli bättre, skriver bland andra Kommunals sektionsföreträdare Birgit Mnad.

Det är dags för regionens politiker att kavla upp ärmarna och med konkreta exempel visa hur arbetsmiljön inom Skellefteås sjukvård ska bli bättre, skriver bland andra Kommunals sektionsföreträdare Birgit Mnad.

Foto: Lars Eriksson/Norran

Debatt2021-11-17 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Västerbottens ledning kallade i förra veckan anställda på Skellefteå lasarett till ett dialogmöte.

Media fick snällt vänta till eftermiddagens pressträff. Med tanke på de svala reportage som följde kan man fråga sig om det var ren taktik från ledningens sida att journalisterna inte skulle få ta del av den stämning som rådde i aulan tidigare under dagen.

Ledningen pratade framtidstro och hänvisade till Skellefteå som ”det nya coola”.

Föga imponerade för dem som sliter varje dag med underbemanning och otillräckliga lokaler.

Personalen uttryckte en stark och känslomässig frustration men möttes av mer försvarstal än förståelse.

Ledningen kändes minst sagt ställd mot väggen.

Men frågan vi nu ställer oss är om det verkligen är hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa som ska stå till svars för att kvinnoklinikens lokaler inte kommit högre upp på prioritetslistan?

Är det verkligen fastighetschefen Ulf Widmark som bär ansvaret för att ”Nya Skellefteå Lasarett”, som presenterades första gången 2007, fortfarande inte ens är ute på upphandling för projektering?

Personalens kamp för bättre arbetsmiljö började för länge sedan, Hur kan det komma sig att det ska ta flera år från det att arbetsmiljön blir ohållbar till dess en praktisk lösning kan börja verkställas?

Hur många utredningar måste tillsättas? Hur många beslutsnivåer måste passeras?

I slutändan ligger ansvaret på våra folkvalda politiker, som dessutom är de som sitter på pengarna.

Politiker som också var med under dialogmötet men gömde sig i publiken. Vid ett gyllene tillfälle att få frågor och ge svar till sina väljare valde de att i stället sitta tysta och låta tjänstemännen ta smällen.

Vi i Kommunal tycker att det är dags för regionpolitikerna att kavla upp ärmarna och med konkreta exempel visa hur arbetsmiljön inom Skellefteås sjukvård ska bli bättre. Inte om fem–tio år, utan här och nu. Innan arbetskraften flytt till Northvolt.