LÄt oss slippa de dÄliga argumenten

För att kunna ta oss an klimathotet utan att behöva ge upp vÄr levnadsstandard krÀvs det metaller och mineraler.

Genom att stödja de goda krafterna i lÀnder som Kongo-Kinshasa kan vi fÄ ett slut pÄ de mindre, olagliga gruvor dÀr barn arbetar, skriver HÄkan Tarras-Wahlberg, gruvexpert och ordförande i Georange.

Genom att stödja de goda krafterna i lÀnder som Kongo-Kinshasa kan vi fÄ ett slut pÄ de mindre, olagliga gruvor dÀr barn arbetar, skriver HÄkan Tarras-Wahlberg, gruvexpert och ordförande i Georange.

Foto: Eduardo Verdugo/AP Photo/TT NyhetsbyrÄn

Krönika2021-05-28 06:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Gruvsektorn har lÀnge varit sedd som en av miljörörelsens huvudfiender.

De flesta gruvföretag har skÀrpt sig. MiljöfrÄgorna tas pÄ allvar och investeringar görs för att minimera gruvornas pÄverkan.

Detta har dock inte lett till nÄgra större framgÄngar gÀllande vad mÀnniskor i allmÀnhet tÀnker om gruvor. De Àr fortsatt smutsiga, farliga och nÄgot man helst vill slippa. Att pÄpeka att metaller och mineraler Àr nödvÀndiga har inte rÀckt till för att mildra den negativa bilden.

Men pĂ„ senare tid har nĂ„gonting hĂ€nt. För att kunna ta oss an det största miljöhotet – klimatet – och göra det utan att behöva ge upp vĂ„r levnadsstandard och vĂ„ra bekvĂ€mligheter sĂ„ krĂ€vs det metaller och mineraler. VĂ€ldigt mycket.

Gruvsektorns företrÀdare befinner sig i en helt ny situation. De har argument som folk bÄde förstÄr och lyssnar till.

Det Àr ovant, inte bara för dem. För vissa i miljörörelsen kÀnns det sÀkert konstigt att denna misstrodda sektor ska vara nödvÀndig för att bli av med vÄrt beroende av fossila brÀnslen.

Givet det nya lÀget hoppas jag att vi slipper höra nÄgra av de sÀmre argument som florerar bland företrÀdarna för gruvsektorn.

Ett Àr att vi ska bryta mineraler hÀr, i stÀllet för i Kongo-Kinshasa, och pÄ sÄ sÀtt göra en insats mot barnarbete.

SjÀlvklart ska vi köpa kobolt frÄn Kongo-Kinshasa, eftersom det mesta av vÀrldens kobolt bryts dÀr i stora gruvor, i Katanga dÀr arbetsförhÄllandena Àr, om inte goda sÄ i varje fall acceptabla.

Dessa gruvors existens bidrar till att det finns möjligheter för en bÀttre framtid för Kongo-Kinshasa.

Vad vi ska göra Àr att stödja de goda krafter som finns för att fÄ bÀttre ordning i landet. SÄ det kan bli ett slut pÄ de mindre, olagliga gruvor dÀr barn arbetar.

Ett annat argument Àr att Sverige Àr det land i vÀrlden som har den striktaste miljölagstiftningen. DÀrför ska man inte oroa sig.

Det finns mÄnga lÀnder med ambitiös och bra lagstiftning. Dessutom vet vi att en och annan miljöskandal skett Àven hÀr.

Argumentet faller platt nÀr samma personer, i nÀsta andetag, ondgör sig över de lÄnga och komplicerade tillstÄndsprocesser som Àr ett direkt resultat av denna vÀrldsledande lagstiftning. Nej, vÄr lagstiftning har förbÀttringspotential, konstigt vore vÀl annars.

LÄt oss nu fokusera pÄ hur vi bÀst fÄr fram de mineraler och metaller som behövs för omstÀllningen. I VÀsterbotten innebÀr det, som ni vet, bÄde Ätervinning och nÀrproducerat.