Kommunerna behöver öka inköpen från näringslivet

Varje år uppgår värdet av de offentliga upphandlingarna i landets kommuner till drygt 500 miljarder kronor.

Under 2019 upphandlades 12 procent av den kommunala verksamheten i Umeå, men endast fyra procent i Skellefteå, skriver Mats Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten.

Under 2019 upphandlades 12 procent av den kommunala verksamheten i Umeå, men endast fyra procent i Skellefteå, skriver Mats Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten.

Foto: Lars Eriksson/Norran

Debatt2021-03-10 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronakrisen har påverkat många företag i Västerbotten.

I Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel uppger de svarande företagen att de minskat sin produktion/försäljningsvolym med 47 procent jämfört med för sex månader sedan.

Nu behöver länets kommuner låta fler företag, föreningar och stiftelser vara med och bidra till den kommunala verksamheten.

Varje år uppgår värdet av de offentliga upphandlingarna i landets kommuner till drygt 500 miljarder kronor. De offentliga inköpen spelar därmed en stor roll för många företag, föreningar och stiftelser.

När en kommun väljer att upphandla en större andel av sin verksamhet bidrar det till att marknaden och affärsmöjligheterna växer för näringslivet.

När kommunerna låter fler aktörer vara med och konkurrera om uppdrag skapar det bättre förutsättningar för att använda skattemedlen mer effektivt.

Och det är avgörande för att upprätthålla förtroendet för offentlig sektor och säkerställa att den verksamhet invånarna finansierar levererar högsta möjliga kvalitet till lägsta möjliga kostnad.

Om fler aktörer får vara med och konkurrera leder det till högre kvalitet på de tjänster som kommunen tillhandahåller – utan att höja kostnaderna.

Experter menar att kommuner kan spara 5–15 procent genom smartare affärer och genom att arbeta mer strategiskt med inköp. I länets kommuner kan det handla om många miljoner som skulle kunna användas mer effektivt.

Nyligen presenterade Svenskt Näringsliv en granskning av hur stor del av kommunernas verksamhet som köps in från privata företag, föreningar och stiftelser.

Resultatet visar att det finns stora skillnader mellan Västerbottens kommuner. Under 2019 upphandlades exempelvis drygt 13 procent av den kommunala verksamheten i Nordmaling, 12 procent i Umeå, men endast fyra procent i Skellefteå.

I majoriteten av kommunerna har andelen ökat sedan 2002. Men om man jämför med andra delar av landet är skillnaderna stora.

I en tid när många kommuner står inför stora ekonomiska utmaningar bör den första åtgärden vara att göra effektiva affärer – inte att dra ner på samhällsservice eller höja kommunalskatten.

Nu är ett bra tillfälle att genomlysa den kommunala verksamheten, arbeta strategiskt och öka de offentliga inköpen.

Låt så många som möjligt vara med och sänka kostnaden och öka kvaliteten. Det har alla att vinna på; kämpande företag men också kommunernas skattebetalare.