Det är dags att slopa karensavdraget

En sjukdag kan avgöra om du får privatekonomin att gå ihop när 20 procent av veckoinkomsten försvinner.

Debatt 12 oktober 2021 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den som kan jobba ska jobba.

Den som är sjuk ska vara hemma och slippa bli straffad ekonomiskt för att man tar ansvar för sina kollegor och för hälsan i samhället.

Sverige är det enda nordiska land som har kvar det orättvisa karensavdraget. Medan många tjänstemän kan jobba hemifrån när de är lite förkylda måste LO-förbundens medlemmar vara på sina arbetsplatser varje dag.

De jobbar dessutom ofta i kontaktyrken som i vården, i omsorgen, i handeln eller i kollektivtrafiken.

Att de har haft möjlighet att få ersättning från första sjukdagen har inneburit att fler har valt att stanna hemma även vid lätta symptom – vilket minskat smittspridningen i samhället.

Det officiella skälet att ta bort karensavdraget är att det är ett stöd kopplat till coronarestriktionerna. Men det har faktiskt hjälpt till att skapa ett friskare arbetsliv även i förhållande till andra smittsamma sjukdomar.

Influensafallen har varit färre, vinterkräksjukan har varit snällare och vardagsförkylningarna har i stort sett lyst med sin frånvaro. Ett slopat karensavdrag kan innebära minskad sjuknärvaro och i och med det färre korta sjukskrivningar.

Anledningen till att bevara själva karensavdraget luktar borgerlig människosyn, att systemet skulle utnyttjas och att människor fuskar om det är för ”billigt” att vara sjuk. Vi i LO tror att det i längden skapar större ohälsa och kostar samhället mer när det är dyrt att vara hemma.

LO:s hållning har hela tiden varit att karensavdraget bör avskaffas och den förändras inte av att samhället närmar sig ett normalläge efter pandemin. Det är ett omodernt och orättvist system som drabbar de som har sämst förutsättningar och sämst betalt.

En sjukdag kan avgöra om du får erbjudandet nästa gång det dyker upp ett arbetspass. En sjukdag kan avgöra om du får privatekonomin att gå ihop när 20 procent av veckoinkomsten försvinner.

Vi tycker att regeringen har gjort stora och bra satsningar i höstbudgeten, bland annat med ett höjt tak i sjukförsäkringen som gör den till en trygghetsförsäkring som räcker för de flesta. Men det kompenserar inte helt för att karensersättningen försvinner.

Vi hoppas att den socialdemokratiska partikongressen vill gå längre och uppmanar regeringen att slopa karensavdraget helt och göra det till en valfråga om ett år. Det vore bra för vanligt folk.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa