Därför är det många pensionärer som får avslag

Det är bara de som har en svag ekonomi som kan få tillägget. Fyra av tio sökande uppfyller inte kraven och får därför avslag.

Debatt 14 oktober 2021 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bostadstillägget presenteras ofta som ett supertillägg för pensionärer.

Men det är bara de som har en svag ekonomi som kan få tillägget. Fyra av tio sökande uppfyller inte kraven och får därför avslag. Det gör att andra som är i stort behov av utbetalning får vänta längre på besked.

Bostadstillägget presenteras ofta som ett supertillägg för pensionärer. Och vissa pensionärer kan få ett ganska betydande tillskott – som mest 6 540 kronor per månad.

Vi på Pensionsmyndigheten har kontakt med många pensionärer som hoppas på ett tillskott i plånboken. Men långt från alla kan få bostadstillägget. Faktum är att under 2020 fick fyra av tio sökande avslag.

Grundkraven för att ha rätt till bostadstillägg är att man är 65 år eller äldre och att man bor i Sverige. Hela den allmänna pensionen och hela premiepensionen behöver också tas ut.

Utöver grundkraven är bostadstillägget till för de som har låg pension, små tillgångar och låga inkomster. I bedömningen tas hela ekonomin med vilket innebär att till exempel tjänstepension och andra inkomster räknas.

Ett sparkonto, fonder eller en sommarstuga räknas som tillgångar. Om man lever tillsammans med någon räknas bådas inkomster och tillgångar, vilket gör det svårare att få bostadstillägg.

För att få en uppfattning om de egna chanserna att få bostadstillägg kan man titta på vem som får tillägget i dag. De flesta bor själva, betalar 4 000 kronor eller mer för sitt boende och har sammanlagt mindre än 14 000 kronor i pension och andra inkomster, varje månad efter skatt.

För att veta om det är värt att ansöka bör man göra en beräkning på pensionsmyndigheten.se.

En komplett och korrekt ansökan leder till snabbare beslut och utbetalning. Att ta fram alla nödvändiga uppgifter innan ansökan eller kontakt med oss snabbar på processen. De uppgifter som behövs är exempelvis årsbesked från samtliga banker, utbetalningsbesked från tjänstepensionsbolag och utländska pensionsbolag samt hyres- och bolåneavier.

I dag lägger Pensionsmyndighetens handläggare mycket tid på ansökningar som är ofullständiga eller felaktiga och som leder till avslag. Det gör att andra som är i stort behov av utbetalning får vänta längre på besked.

För den pensionär som har låg pension är bostadstillägget ett viktigt och välkommet stöd. Många andra får avslag för att de inte uppfyller kraven.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Debatt: De äldres livsvillkor behöver förbättras

Debatt: Förhalad lagändring ger fler pensionärer en skattesmäll

Debatt: Stoppa höjningarna av pensionsåldern

Debatt: Använd AP-fonderna för att rädda pensionerna

Insändare: Inga pengar till de fattigaste pensionärerna

Visa fler