Arbetsmiljö på liv och död för miljoner i EU

Debatt. Sakta håller EU på att förbättra den lagstiftning som skyddar arbetstagare från att drabbas av cancer på arbetsplatsen. Genom nya, strängare gränsvärden, för de allra farligaste ämnena, minskar cancerrisken för miljoner arbetstagare i EU.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Arbetsmarknad2019-01-21 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Den vanligaste arbetsplatsrelaterade dödsorsaken är cancer.

Men att bekämpa cancern är inte självklart för alla.

När EU-parlamentet för en tid sedan klubbade nya, skärpta krav på cancerframkallande ämnen valde Sverigedemokraterna att rösta emot.

Sakta håller EU på att förbättra den lagstiftning som skyddar arbetstagare från att drabbas av cancer på arbetsplatsen.

Genom nya, strängare gränsvärden, för de allra farligaste ämnena, minskar cancerrisken för miljoner arbetstagare i EU.

Jag har varit ansvarig för dessa förhandlingar inom den socialdemokratiska gruppen. Hittills har vi inte bara lyckats få med oss EU:s medlemsländer på att genomföra EU-kommissionens förslag, vi har dessutom lyckats stärka förslagen två gånger. Det är en tydlig markering att vi inte accepterar att reglerna försvagas, trots intensiva lobbyingkampanjer från den berörda industrin.

Enligt beräkningar utsätts varje år över tio miljoner arbetstagare inom EU för farliga ämnen.

Precis före julledigheten godkände parlamentet det andra steget i den nya lagstiftningen. Det innebär nya, skärpta gränsvärden för ämnen som trikloretylen, etylendibromid och epiklorhydrin. Ämnen som kan leda till svåra cancerformer som lever-, njur-, lung- och sköldkörtelcancer.

Enligt beräkningar utsätts varje år över tio miljoner arbetstagare inom EU för farliga ämnen. Det är lika många som bor i hela Sverige.

Men inte nog med det. Vi lyckades även införa ett gränsvärde för dieselavgaser. Något som inte ens funnits i Sverige förrän nu.

Dieselavgaser förekommer framför allt inom transportsektorn, i gruvbrytning, tunnelarbete, vägarbete, hamnarbete och tågunderhållsarbete. De kan orsaka lungcancer, och i viss mån blåscancer.

Över tre miljoner arbetstagare inom EU utsätts för diesel på sin arbetsplats, enligt Europafacket.

Man skulle kunna tro att detta skulle kunna stödjas av alla svenska parlamentariker i Europaparlamentet. Men Sverigedemokraternas båda ledamöter valde att rösta emot förslaget.

Jag är inte förvånad. Efter att ha arbetat med dessa frågor i flera år vet jag hur Sverigedemokraternas partigrupp alltid eftersträvar att försvaga förslagen till skärpt arbetsmiljölagstiftning. Mest anmärkningsvärt var när de ville försämra det föreslagna gränsvärdet för trädamm, så att det skulle ligga i nivå med Polens gränsvärde.

Polen har den sämsta lagstiftningen i hela Europa på det här området. De kämpade också med näbbar och klor mot ett gränsvärde för dieselavgaser.

Det är dessa Sverigedemokraterna lierat sig med i ett försök att uppfattas som seriösa.

Men vari består det seriösa att rösta för att människor ska dö av sin arbetsmiljö?

Marita Ulvskog (S), Europaparlamentariker