Tonåringarna har blivit äldre – nu behövs boenden

Nu är ett nytt boende för äldre (säbo) på gång att byggas i Skellefteå. Det är flera år senare än vad som utlovats och med hälften så många platser. Med tanke på att andelen äldre ökar markant under kommande tioårsperiod är det ett bra första steg.

Skellefteå växer, men det behövs även bostäder för äldre menar skribenten.

Skellefteå växer, men det behövs även bostäder för äldre menar skribenten.

Foto: Yvonne Rönngren

Insändare2021-10-08 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Välkänt är att 40-talisterna är en stor barnkull, även benämnd som Sveriges första tonåringar. Nu är alla 70 plus och även om många är friska, aktiva och fortsatt nyfikna på livet så finns behov av säbo för äldre. Väl fungerande barn- och äldreomsorg, omsorg om funktionshindrade samt förskola, grundskola och gymnasium är några av de uppdrag som kommunen är ansvariga för enligt kommunallagen.

Skellefteå kommun expanderar kraftigt och då gäller det att ordna bostäder även för dem som inte längre är yrkesverksamma och önskar annan bostad. Att Skellefteå växer och får fler invånare är glädjande och välkommet. Att samtidigt inkludera barn och äldres behov är nödvändigt eftersom hitflyttade med säkerhet vill ha barnen i fungerande verksamheter. Inflyttningen av äldre blir knappast påtaglig, men vi blir alla äldre – det är ett faktum så länge vi lever! 

Även om det skapas bostäder som aldrig förr i Skellefteå, behövs alternativ för 65-plussarna – vilka ofta blir kvar i hus med för stor boyta och ständiga krav på underhåll. Nu är Gamla seminariet till salu, erbjud Riksbyggen, HSB eller annat byggbolag att skapa ett trygghetsboende där – det blir granne med trygghetsboendet i Folktandvårdens tidigare lokaler. Enligt Norrans artikel, den 29 september, får inte bostäder byggas i seminariet. I Piteå är det däremot okej för inflyttning i gamla Missionskyrkan som byggts om till moderna bostäder.

Det är dags att beslutsfattare i Skellefteå kommun tänker till, gör omvärldsspaning och vågar satsa på 65 plus. Följ Berg kommuns initiativ (cirka 7 100 invånare), där beslutades i november 2020 att kommunen tillsammans med Riksbyggen skulle bygga ett Trygghetsboende för 65 plus. Även om nya lägenheter är dyra och kostnaden avskräcker kan även Skellefteå kommun göra en intresseanmälan: Hur många 65 plus är intresserad av ny bostad? Trygghetsboende innebär boende i egen lägenhet med gemensamhetslokaler i huset som möjliggör ett aktivt och socialt liv, nya vänner, studiecirklar, utevistelse med mera. Bostadsformen kan även bidra till att ofrivillig ensamhet och isolering undviks, vilket är ytterst angeläget för välmående bland äldre. 

Har politiker och tjänstepersoner i Skellefteå kommun tillräckliga kunskaper om det ökande antalet äldre i kommunen fram till 2030? I så fall är det hög tid att planera boende för 65 plus. Att Skebo bygger ett nytt Trygghetsboende i centrala stan är positivt, men det behövs fler.

Röstberättigad 65 plus