Ingen tid för käbbel när haven är i ett nödläge

Fisketrycket har ibland legat så högt som 178 procent av vad de vetenskapliga råden anser är hållbart.

Sverige 29 oktober 2020 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är oacceptabelt att världens rikaste länder inte kan förvalta sina fiskbestånd hållbart.

För att stoppa överfisket krävs en överenskommelse mellan de länder som fiskar i arktiska vatten.

EU ansvarar, tillsammans med Norge, Island, Ryssland och Grönland, för förvaltningen av de stora bestånd av sill och makrill som fiskas i Nordsjön, i Norska havet och i Arktis.

Trots att dessa länder har god förvaltning, och kontroll av sina fiskeflottor, har man under de senaste tio åren inte kunnat enas om ett kuststatsavtal och fördelningen av kvoter på dessa stora och viktiga fiskbestånd.

Därför har fisketrycket ofta vida överstigit rekommendationerna från det internationella havsforskningsrådet ICES.

En konsekvens av detta är att makrill redan förlorat sin MSC-certifiering. Sill och blåvitling riskerar att gå samma öde till mötes i slutet av december med stora konsekvenser för både marknaden och miljön.

Samtidigt har klimatförändringarna redan fått stora konsekvenser under ytan. Våra hav påverkas på ett genomgripande sätt och fiskars migrationsmönster har förändrats de senaste åren. Fisken söker sig till kallare vatten. Detta har lett till att det nu fiskas allt större mängder sill och makrill i arktiska vatten.

Utan en överenskommelse mellan de stora och rika länder som fiskar på dessa bestånd blir överfisket ett faktum när alla gör som de vill. Det gemensamma fisketrycket har de senaste åren ibland legat så högt som 178 procent av vad de vetenskapliga råden anser är hållbart.

I dag kräver miljömedvetna konsumenter att fisken de köper ska vara fiskad på ett hållbart sätt. Företagen på de skandinaviska marknaderna har därför valt att sälja MSC-certifierad fisk.

När stora bestånd tappar sin miljömärkning bromsas ett viktigt hållbarhetsarbete in. Det leder också till att restauranger och butiker inte kan svara upp mot konsumenternas efterfrågan på miljömärkt fisk, och samhället missar en viktig möjlighet att bidra till levande hav.

Världens hav befinner sig i ett nödläge. Med ökade temperaturer, försurning och förlust av marina arter i en aldrig tidigare skådat hastighet är det inte läge för käbbel.

Den svenska regeringen visar ofta ett tydligt engagemang för haven. Men nu är det hög tid att regeringen också aktivt driver EU framåt när det gäller hållbart fiske.

Det finns ingen tid att hålla låg profil i förhandlingsrummen när det verkligen gäller. Engagemanget för haven måste också avspegla sig i regeringens konkreta fiskepolitik.

Linnéa Engström, programdirektör, Marine Stewardship Council (MSC), Skandinavien och Östersjöregionen

Ämnen du kan följa
fiske
Debatt

Kunskap om haven en nyckel till framtiden

Debatt

Ett litet val kan göra stor skillnad

Läs mer!

Muddring och spigg i Västerbottens vikar hot mot rovfiskar – ger även andra problem: ”Kan växa okontrollerat”

Skellefteå kommun

Skapar nya lekplatser för fisk: ”Vi har tänkt flyga ut med 400 ton grus”

Boliden

Skelleftesonen med i Kockarnas kamp i TV4: ”Svårare än jag trodde”

Skellefteå

15-åringen drog upp sin första lax – vägde över 22 kilo: "Magiskt"

Norsjö

Adam och Pecka hoppas kunna trolla fram storgäddan

Visa fler