De som avgör vad som är intressant är näringslivsutvecklare Tomas Öhlund, planeringschef Lars Hedqvist och fastighetschef Fredrik Nilsson, samtliga från kommunen.
– Vi har i uppdrag från nämnden för support och lokaler att leta en passande köpare, säger Tomas, som sköter kontakterna utåt.
Hemligt
Vilka som hör av sig är konfidentiellt liksom deras affärsidéer. Politikerna kan inte ta ställning till vem som nobbas, utan i slutänden endast till vem som föreslås att köpa byggnaden, ifall man skulle komma så långt.
– Jag träffar alla intressenter personligen, ibland är också någon av de övriga i gruppen med. Jag redovisar resultatet i vår grupp innan det bestäms om vi tackar nej, säger Tomas Öhlund.
"Kräver tydlighet – men är luddiga själva"
En kritisk företagare som hört av sig till Norran är en av de 15 nobbade. Han tycker att kommunen är luddig i den information som skickas ut.
"Det krävs omfattande affärsplan med drifts- och investeringsbudget, trots att kommunen själv inte kan säga ett exakt försäljningspris. De har heller inte presenterat en lämplig tidsplan för renoveringar samt vad de väntas kosta" säger personen.
Han undrar varför det inte anlitats en oberoende besiktningsman så att alla fel i byggnaden ska vara kända.
"Jag tycker det känns som att Vitbergsgruppen redan har bestämt sig för att de inte vill sälja stugan, utan riva den", säger företagaren.
Han kritiserar också att gruppen inte är öppen med att byggnaden står på ofri grund. "Det innebär att den i praktiken inte är belåningsbar. Hade man velat sälja stugan hade man såklart skapat förutsättningar för att friköpa tomten", menar han.
Visa sig ha råd
Men fastighetschef Fredrik Nilsson tycker att man är nog tydlig.
– Att det blir ett lågt försäljningspris förstår nog alla. Men vi kräver ändå att köparen ska visa sig ha råd, både till de årliga kostnaderna och till de renoveringar som behövs.
– Vi vill inte medverka till att någon köper byggnaden och sedan inte har råd att driva den. Det vore inte bra varken för Vitberget eller för kommunen om fastigheten säljs vidare till en oseriös ägare, att det blir konkurs om några år och/eller att huset i övrigt står och blir ett spökhus.
Lista på renoveringar
Det presumtiva köpare får se är en lista över saker som bör åtgärdas inom 15 års tid. Mest akut anses det vara att byta värmesystem eftersom det gamla drar så mycket ström. Näst på tur kan vara att byta ledningar för vatten och avlopp, men det har inte gjorts undersökningar om nuvarande ledningar är dåliga.
När det gäller ventilation står "Osäkerhet om status på nuvarande aggregat", det vill säga att köparen inte har en aning om när det behöver bytas.
Det har gjorts en uppskattning att renoveringarna totalt kan kosta upp emot åtta miljoner, men det är alltså på 15 års tid.
Det här gör att en tänkbar företagare får svårt för att göra en affärsplan och kalkyl, menar den kritiske företagaren. Han anser att man borde ta in offerter för renoveringarna så att kostnaderna ska vara mer kända.
"Man måste som köpare kunna göra en seriös kostnadsberäkning. Eller också borde kommunen själv iordningställa byggnaden i säljbart skick", säger han.
Besikta gör man själv
Fredrik Nilsson tycker att man håller en rimlig nivå på informationen.
– I övrigt borde det vara i köparens intresse att göra en besiktning och kanske ta in offerter på renovering. Det är ju inte säkert att köparen vill renovera på samma sätt som vi föreslår. Det är upp till den nya ägaren vad man gör, vill jag betona.
När det gäller tomten säger Fredrik Nilsson att den ägs av Norrböle byamän.
– När vi har rätt köpare så gör vi upp med denne hur mycket mark som bör styckas av, och ordnar det köpet. Men det är inget vi gör i förväg, för behovet av mark beror ju på vilken verksamhet som ska vara där.
Så kostar driften
När det gäller driftskostnader så är kommunen tydlig med att det kostar mycket.
I informationen står att driftskostnaden (el, vatten, värme med mera) kostade 680 000 år 2010, då var stället restaurang och köket användes.
År 2011 användes inte köket, och då var kostnaderna 480 000 kronor.
I kraven som ställs på köparen gäller i första hand att man långsiktigt ska klara de årliga kostnaderna och ha förutsättningar för att hålla efter i underhållet.
Byggnaden har stått tom de senaste sex åren.
Hälften är i rätt bransch
Hittills har som sagt 15 intressenter hört av sig. Tomas Öhlund säger att hälften har fallit eftersom man inte planerar verksamhet som har anknytning till Vitberget som område.
– Vanligt har varit olika typer av företagshotell eller bostäder, säger han.
Men 7-8 har alltså varit i rätt bransch.
"Modern skidstuga"
– Rätt vanligt är att man vill göra en samlingspunkt för folk med servering, fika, shop, uthyrning av utrustning och liknande. En nutidens skidstuga som fungerar året om. Men vi ser inte att intäkterna blir nog höga, och vi är noga med att poängtera att det inte finns några beslut om att kommunen kan hyra delar av huset för exempelvis en värmestuga.
En sådan fråga har nyligen väckts, då liberalen Birgitta Burström lämnat en motion till kommunfullmäktige. Hon vill att kommunen ska erbjuda en värmestuga i Vitbergsstugan.
"Alla ställer krav"
– Totalt sett kan man nog säga att intressenterna kräver en del av kommunen som vi inte är beredda att göra, fortsätter Tomas Öhlund.
– Det vi letar är någon att sälja till i befintligt skick. Sedan kan vi möjligen göra något uppgör utöver detta, men det får i så fall ske i en förhandling med någon företagare som i grunden har en bärkraftig idé.
Rivs efter april
Nuläget är att Vitbergsstugan rivs tidigast i april, om ingen godkänd köpare har dykt upp.
– Varje gång det skrivs om den kommer det nya intressenter, och det rullar fortfarande in en och annan. Just nu har jag en som vi ännu inte träffat. Så dörren är alltså inte stängd ännu, säger Tomas Öhlund, näringslivsutvecklare på Skellefteå kommun.
Bakgrund: Här togs beslutet om rivningen