Vill underlätta för alla solcellsintresserade

Det kommer även att anordnas en rad aktiviteter om solenergi i Skellefteå kommun. Energi- och klimatrådgivaren Jenny Sundkvist vill vara en ledsagare för alla som vill minska sitt avtryck på miljön. ”Det finns inga dumma frågor”, säger hon.

Jenny Sundkvist är energi- och klimatrådgivare i Skellefteå kommun. Hon kommer att leda en rad aktiviteter som ska höja allmänhetens kunskap om solceller, både om utveckling och tillämpning.

Jenny Sundkvist är energi- och klimatrådgivare i Skellefteå kommun. Hon kommer att leda en rad aktiviteter som ska höja allmänhetens kunskap om solceller, både om utveckling och tillämpning.

Foto: Jonas Nilsson

Skellefteå2018-09-19 18:00
undefined
Jenny Sundkvist är energi- och klimatrådgivare i Skellefteå kommun. Hon kommer att leda en rad aktiviteter som ska höja allmänhetens kunskap om solceller, både om utveckling och tillämpning.

De planerade aktiviteterna bottnar i ett uppdrag från Energimyndigheten. Uppdraget säger att landets energi- och klimatrådgivare ska erbjuda fördjupad rådgivning om solel och hållbara transporter. Jenny Sundkvist berättar att båda områdena är högaktuella, men i Skellefteå kommun kommer det att fokuseras på information om solel under hösten.

Ser en ljus framtid för solenergin i Sverige

Fördjupade rådgivningssamtal med privatpersoner och företag har redan inletts. Jenny Sundkvist märker att solceller blir alltmer populärt, även i norra Sverige.

– Vi behöver gå från fossila bränslen till förnyelsebart och solenergi är en stor del i det. Det finns otroligt mycket outnyttjad takyta och vi har hur mycket sol som helst, även här i norra Sveriges kustland. Solceller har faktiskt visat sig vara en lönsam investering, men främst handlar det kanske om klimatnyttan. Tanken på att producera sin egen el verkar locka människor.

Målet med insatserna är att höja allmänhetens kunskap om solcellernas utveckling och tillämpning. Energimyndigheten har gett klimatrådgivarna fria tyglar att planera sitt arbetet.

– Då kan vi jobba utifrån förutsättningarna som finns i kommunen, säger Jenny Sundkvist.

Stöd från början till slut

Flera aktiviteter planeras under hållbarhetsveckan den 17-23 september.

– För den som vill prata solceller finns möjlighet att besöka vår monter i stadshuset. Där kommer det att visas en solcellspanel som ska ge en känsla av vad det är som kommer att ligga på taket.

Senare i höst kommer det även att hållas ett seminarium. Jenny Sundkvist berättar att det finns mycket att hålla reda på innan en solcellsanläggning införskaffas. Tanken är att allt sådant ska gås igenom där. Kommunen kommer att återkomma med exakt datum framöver.

– Det blir ett seminarium för både privatpersoner och företag. Sedan ska vi också ha studiecirkel under tre-fyra tillfällen, men kursen är fortfarande under uppbyggnad. Där ska deltagarna kunna lära sig om vilken enorm potential solenergin har och hur du går tillväga.

Det låter som att du vill erbjuda stöd under hela resans gång?

– Ja, för det är lite krångligt och inte helt gratis. Det kan hindra många från att skaffa solceller. Jag tror att vi är vana att få tillbaka investeringskostnader ganska snabbt, men med solceller så är det långsiktighet som gäller.

Innan det investeras bör mycket tas med i beräkningen. Jenny Sundkvist exemplifierar.

– Hur länge tänker jag bo kvar i huset? Vad händer med värdet på fastigheten? Hur stor anläggning ska jag välja, vad kostar anläggningen och vad är elen som jag producerar värd? Kan jag göra en skattereduktion på den överskottsel som jag producerar? Skattereglerna är kluriga.

undefined
Jenny Sundkvist märker att det finns en vilja hos allmänheten om att minska sitt klimatavtryck.

En medveten strävan

Regeringen har en ambition om att underlätta för solcellsanläggningarnas etablering.

Den som intresserar sig kan söka bidraget Investeringsstöd för solceller. Sedan årsskiftet omfattar det 30 procent av den totala investeringskostnaden, till skillnad från 20 procent som det var förut.

– Från den 1 augusti behöver du inte heller något bygglov för att sätta solceller på taket, förutsatt att solcellspanelerna följer takets lutning och att installationen inte förändrar områdets karaktär.

Alla anläggningar uppfyller inte de kraven. Jenny Sundkvist poängterar att det aldrig skadar att kontakta kommunen och klargöra vad som gäller. Hon hoppas att Skellefteå kommun även ska underlätta för de bygglovspliktiga anläggningarnas etablering, genom att göra dem avgiftsfria.

Jenny Sundkvist upplever att kommuninvånarna blir mer och mer miljömedvetna.

– Det är ingenting som jag behöver pracka på. Det finns en vilja om att bli mer klimatsmarta.

Energi- och klimatrådgivarens tips

1. Ta kontakt vid minsta osäkerhet. Oavsett om det gäller den tekniska biten, vilka förutsättningar som anläggningen kräver eller vilket stöd som finns att söka. Rådgivningen ska vara opartisk och kostar ingenting.

2. En mättad marknad kan locka till sig mindre seriösa aktörer. Vänd dig därför till etablerade, certifierade tillverkare och investera inte de allra billigaste solcellsanläggningarna.

3. Ta alltid in minst tre offerter. Jämför och kontakta Jenny Sundkvist med frågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!