Vill skärpa kontrollen av föreningarna - ”Risk att oseriösa gynnas”

Det nuvarande systemet för ansökningar om föreningsstöd bäddar för att oseriösa föreningar får stöd på bekostnad av seriösa. Det anser Mustafa Nor, ledamot i fritidsnämnden och engagerad i föreningslivet.

Not Found2017-01-21 09:00

Mustafa Nor har tidigare varit engagerad i Somaliska paraplyföreningen, som tidigare sökte stöd via fritidsnämnden, numera via socialnämnden. Han anser att det blivande kultur- och fritidskontoret, som bildas i juli, borde handlägga stöden istället.

För tio år sedan kunde etniska föreningar söka bidrag till aktiviteter hos fritidsnämnden. Sedan flyttades de över till socialnämnden.

– Fritidskontoret hade bättre kontroll på vad pengarna gick till. När vi sökte pengar där tidigare var det alltid någon som kom ut till föreningen och gjorde kontroller. Det har inte hänt under socialkontoret, säger han.

Han tycker att det bäddar för att mindre seriösa föreningar får bidrag på bekostnad av de mer seriösa som har fler aktiviteter.

– Somaliska paraplyföreningen var mycket aktiv. Nu har stödpengarna minskat då föreningarna ökat från två till 30 och det är svårare att få till aktiviteter. Vi arbetade mycket med ungdomar. Nu hänger de istället i centrum och riskerar att hamna i dåliga miljöer, säger han.

Kontrollerar

Carina Mörk Lidgren, enhetschef vid individ- och familjeomsorgen, anser inte att de brister i kontrollen av föreningarna.

– Tvärtom, vi har försökt följa policyn som finns och det finns en särskild tjänsteperson som tittar på budget och aktiviteter. Jag tror vi har mer granskning här, säger hon.

Enligt Michael Kautto, vid fritidskontoret, flyttades de etniska och sociala föreningarna över till socialkontoret eftersom vissa sökte pengar på båda ställena och därmed blev överfinansierade och för att fritidskontoret saknade kompetens kring dessa föreningar.

– Det blev ett politiskt beslut, säger han.

Nu har fritidskontoret fått i uppdrag att utreda en kommungemensam föreningsbyrå, med kompetens och resurser att hantera olika föreningar.

– Innehållet i byrån är oklart. En eventuell byrå måste leda till en förbättring jämfört med i dag. Kommunen hanterar många olika typer av föreningar, även exempelvis handikappföreningar, väg- och vattenföreningar, säger han.

Arbetet med byrån ska vara klart under 2017.

Det finns en särskild tjänsteperson som tittar på budget och aktiviteter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!