Zoraya Östholm och Saga Hällgren i årskurs 2 på samhällsprogrammet på Kaplanskolan skickade in en motion om skoldatorer till ungdomsfullmäktige.
Datorer har tidigare getts till alla samhällsettor som en del i ett projekt att alla ettor på de kommunala gymnasieskolorna ska få datorer. Men Zoraya, Saga och deras klass anser att även de har rätt till datorer.
– Vi går ett högskoleförberedande program och behöver datorerna för att kunna skriva uppsatser och andra skrivuppgifter i våra kurser. Det är viktigt att vi får det material vi behöver, säger Zoraya Östholm.
Datasalar och bärbara datorer finns på skolan, men när många klasser har lektion samtidigt kan det vara svårt att få tillgång till en.
– Några gånger har det hänt att lektionen har ställts in och vi har jobbat hemma istället. Speciellt om läraren har varit sjuk och vi inte har haft någon som har kunnat boka en datasal åt oss, säger Saga Hällgren.
Var envis
Om du har frågat rektorn och fått nej, gå vidare, ta det längre upp.
Sara Hällgren
Motionen i ungdomsfullmäktige gick vidare till gymnasienämnden. På nämndens senaste sammanträde fick Zoraya, Saga och fler från deras klass vara med när motionen togs upp och till deras glädje sa nämnden ja. Till hösten får de och de andra samhällseleverna, som då går årskurs 3, varsin dator.
– Jag var lite negativ och trodde inte att de skulle säga ja. Jag tänkte att det kanske det skulle finnas problem med att få fram pengar, säger Zoraya Östholm.
Både hon och Saga tror att många unga har något de skulle vilja förändra.
– Det är jätteviktigt att veta att man kan förändra saker trots att man är ung, säger Saga Hällgren och fortsätter:
– Om du först får ett nej, ska du inte ge upp. Om du har frågat rektorn och fått nej, gå vidare, ta det längre upp. Vill man, så kan man förändra.
Göra sin röst hörd
Tjejerna är 17 år gamla, men hinner fylla 18 år innan valet till kommun, riksdag och landsting till hösten. Båda har tänkt gå och rösta.
– Sedan vad jag kommer att lägga min röst på har jag inte bestämt ännu. Men jag tycker att om man har en chans att göra sin röst hörd, så ska man göra det, säger Zoraya Östholm.