Därför listar han flera frågor i en interpellation till Maria Marklund (S), kommunstyrelsens vice ordförande. Frågan debatterades nyligen i kommunfullmäktige och debatten blev lång.
Hans Brettschneider ville bland annat veta om det anses viktigt att arbetsmiljön i Skellefteå kommun ska präglas av öppenhet och hur hon anser att det fungerar idag.
Brettschneider menar också att ett gott ledarskap handlar om att dela information och att man välkomnar oliktänkande samt respekterar kritik. Dessa punkter anser Brettschneider inte upprätthålls hos Skellefteå kommun som arbetsgivare i dag.
Efterlyser arbetsmiljöpolicy
Dessutom kräver även Katarina Larsson (C) svar på frågor om arbetsmiljön hos Skellefteå kommun. Hon hänvisar till berättelser om upplevda arbetsmiljöproblem och menar att en skriftlig arbetsmiljöpolicy borde antas av kommunfullmäktige. I sin interpellation skriver hon också att antalet arbetstillfällen i kommunen kommer att öka och att det därför kommer att bli konkurrens om arbetskraft. Därför undrar hon om arbetsmiljö är en fråga av större vikt för Skellefteå kommun.
Maria Marklund svarar att det finns en öppenhet och hänvisar bland annat till Facebookgruppen ”Håll käften och lyd” där medarbetare lyfter frågor.
– Att vi kan diskutera i många olika forum visar på ett mycket öppet klimat, det är också viktigt att vi har fackliga organisationer med oss, vilket vi upplever att vi har, säger hon.
Men Brettschneider menar att Facebookgruppen visar på det motsatta: Bristen på öppenhet. Han säger också att kommunen inte varit intresserad av att ta del av historierna i Facebookgruppen.
– Vi kan aldrig börja stå i fullmäktige, eller i personalnämnden och hänvisa eller prata om enskilda ärenden. Sedan finns det alltid två sidor av myntet och vi har även de fackliga organisationerna som man kan vända sig till, säger Maria Marklund.
Olika syn
Hans Brettschnedier menar att det finns olika syn kring ämnet tystnadskultur och tillägger att politikerna har det yttersta ansvaret och menar att frågan absolut hör hemma i fullmäktige.
– Men jag ser också en vilja att man vill ha öppenhet, men vi måste våga prata om det och erkänna att det finns brister, säger han.
Andreas Löwenhöök (M) anser att diskussionen är viktig och ser på värdet av att lyfta Facebookgruppen.
– Vi har även granskningen Tystnaden, gjord av Västerbottens medier och det finns en rad exempel där kommunen kan göra bättre. Sist handlade det om meddelarfrihet där debatten kokade ner till ett förslag till personalnämnden: undrar om personalnämnden tänker initiera undersökning om den tysthetskultur som upplevs och ges uttryck för?
Katarina Larsson (C) ville också veta vilka förbättringar som planeras och Christina Soldan (L) menade att Maria Marklund just tystat medarbetare med sitt yttrande i debatten.
– Jag ser en röd tråd: Missnöje och brist på tillit. Vi bör ta oss tid och lösa problemen och kan inte bara se den ena eller andra sidan av myntet, säger hon.
Harriet Classon (S) menar att frågan om öppenhet och tillit är oerhört viktig, men anser också att alla aldrig kommer att vara helt nöjda.
– Jag har tillit till att vi ska jobba med de fackliga parterna. Att bara se att man ska titta till enskilda personer tror jag inte är rätt väg att gå. Ibland lyckas man, ibland inte men arbetsmiljön är ett viktigt område och vi ska lyfta frågan.
Komplicerat
Markku Abrahamsson (SD) menar att frågan är komplicerad och att det kan finnas många skäl till missnöje.
– Ju mer subjektiv en fråga är, desto med objektiva måste vi vara. Det är också att kritisera chefer utan att ha tillräckligt mycket underlag. De sitter med ett ansvar och det är en komplicerad fråga. Vi måste komma längre fram och hitta samsyn mellan partierna för en god arbetsmiljö. Att stå och säga att alla kommer att vara nöjda alltid med sin arbetsmiljö, det är en utopi, säger han och Maria Marklund tillägger:
– Det är jätteviktigt att jobba med arbetsmiljö och från personalnämnden så kommer vi antingen att skicka ut frågor lite snabbt, eller också blir det en enkätundersökning. Uppföljningar kommer och vi får information om Facebookgruppen och vi pratar med dom på många olika sätt. Vi håller hela tiden på med information, utbildar chefer, har fackliga organsationer med oss och vi har ett bra program på gång, även om det går med små steg, så ska vi jobba åt rätt håll.