Helena Moens önskemål var att kommunen skulle utreda vilka kommunala tjänster som kunde utlokaliseras och vilka platser utanför Skellefteå centralort som skulle passa för en utlokalisering.
Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde togs motionen upp. Enligt handlingarna ville kommunledningskontoret inte göra någon utredning. Istället skulle kommunstyrelsen få i uppdrag att kontinuerligt bevaka frågan om möjligheterna att utlokalisera kommunal verksamhet.
Kommunstyrelsens arbetsutskott har också beslutat att be förvaltningen ta reda på hur många kommunala tjänster det finns i de olika kommundelarna och inom vilka verksamhetsområden de finns.
Statistiken visar att det finns cirka 1 930 kommunanställda som jobbar utanför centralorten, främst inom förskola, skola, vård och omsorg.
Mot bakgrund av detta avslogs Helena Moens motion av kommunstyrelsen. Däremot får kommunstyrelsen i uppdrag att kontinuerligt bevaka förutsättningar att utlokalisera kommunal administration till andra kommundelar än centralorten.
– Det finns redan i dag många tjänster utanför centralorten. Att flytta exempelvis hela skol- och kulturkontoret, lantmäteriet eller miljöavdelningen blir nog svårt. Då skulle vi behöva bygga upp nya anläggningar och resandet kommer att öka, säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman.
Däremot ser han möjligheter med den nya tekniken.
– Digitaliseringen kan definitivt göra det möjligt för delar av verksamheter att bedrivas i lokaler ute i orterna. Det här med hur vi får delaktighet i kommunen på de olika orterna är alltid en aktuell fråga för oss, säger han.