Stafettläkare har gått från att vara en nödlösning till att bli vardag.
Det måste vi ändra på för att få stabilitet och bättre kvalitet inom vården.
Att läkarbemanningen på öron-näsa-halsmottagningarna i Skellefteå och Lycksele flyttas under en period är inte önskvärt, men det nödvändigt utifrån att de under lång tid har varit mycket svåra att bemanna dem med läkare, och att landstinget behövt betala dyra pengar för stafettläkare.
Att specialistläkarkompetensen under denna period finns samlad vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå ger en lägre kostnad – vilket gagnar alla patienter i länet.
Beslutet som hälso- och sjukvårdsnämnden fattade i februari gjordes av en enig nämnd. Nämnden slog också fast att ambitionen är att i takt med att ST-läkare blir färdiga specialistläkare ska ordinarie läkarbemanning kunna tillsättas i både Skellefteå och i Lycksele.
Vi vill dock poängtera att den debatterade förändringen på öron-näsa-halsmottagningarna endast berör patientbesök hos specialistläkare. Övrig verksamhet kommer att finnas kvar vid Skellefteå lasarett. Låt oss nämna några:
- Hörcentralen med exempelvis utprovning av hörapparat blir kvar på Skellefteå lasarett.
- Hörselrehabilitering blir kvar på Skellefteå lasarett.
- Besök hos logoped blir kvar på Skellefteå lasarett.
- Utredning av sömnapné blir kvar på Skellefteå lasarett.
- Planerade operationer utförs på Skellefteå lasarett.
Landstinget har ett ansvar, både som vårdgivare och som arbetsgivare, att hälso- och sjukvården ska hålla hög kvalitet i hela länet. Det är därför det inte hållbart att i längden förlita sig på inhyrd personal för att klara den dagliga verksamheten.
Därför har vi som ledande landstingspolitiker fattat beslut om att reducera andelen stafettläkare. Situationen bygger i grund och botten på att det saknas specialistutbildade läkare, vilket leder till rekryteringsproblem. Det är inte ett specifikt problem för Skellefteåområdet utan ett generellt problem i hela landet.
Om vi ska klara dagens och framtidens rekryteringsutmaningar, med en ökad specialisering, kan vi därför inte fortsätta att se länets tre sjukhus som enskilda enheter. Vi måste i stället verka för en ökad samverkan mellan våra tre sjukhus så att de samspelar och kompletterar varandra, för att tillsammans fortsätta kunna ge Västerbottningarna en jämlik vård i hela länet.
Peter Olofsson(S)
landstingsstyrelsens ordförande
Karin Lundström(S)
hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande
Det är inte hållbart att förlita sig på inhyrd personal för att klara den dagliga verksamheten.