Han har i uppgift att marknadsföra Boliden som arbetsgivare. I det arbetet satsas det extra på kvinnor.
– Det har ju skett en stor teknisk utveckling. Så vi försöker bekämpa mytbildningen om att det är tunga arbeten i gruvan. Det stämmer inte längre. Jobben är lämpliga för alla.
Varför vill ni satsa på kvinnor?
– Vi måste ha en bred rekryteringsbas. Om vi inte fokuserar på att attrahera fler kvinnor riskerar vi naturligtvis att gå miste om många duktiga personer som har den kompetens vi behöver.
Hur gör ni det?
– Vi lyfter fram goda exempel på kvinnor som jobbar i branschen. Vi föreläser på skolor och universitet om att Bolidens inställning är att den anställde ska få balans i livet. Man ska få vara ledig med sina barn, men ska få och orka ha ett aktivt liv utanför jobbet.
Hur lyckas ni?
– Vi fick Industrins jämställdhetspris 2013, som utses av Industrirådet, och Unionens pris Guldnappen 2012 vilket ges till det mest föräldravänliga företaget. Sådant är för oss en kraftig fjäder i hatten. säger Martin Eman.
Han berättar att de kvinnliga medarbetarna i Boliden kan gå med i koncernprogrammet Women at work. Syftet är att stötta kvinnliga medarbetare i sin karriärutveckling, söka utmaningar som ledare eller chef, skapa nätverk och diskutera genusfrågor.
– Det leder till att vi får goda ambassadörer som visar att vi satsar på de här frågorna, vilket i sin tur leder till ökat intresse från andra kvinnor.
Som sagt – målet är att 2018 ska 20 procent av alla medarbetare vara kvinnor. Idag ligger koncernen på 17,5 procent.
– Men det är väldigt olika på olika platser. I till exempel Aitik i Gällivare har vi en högre andel kvinnor än vi har i Tara, på Irland. Där har det funnits en lagstiftning som inneburit att kvinnor inte fått ta arbeten under jord. Nu är det inte så, men det tar tid att förändra, säger Martin Eman.
Man ska få vara ledig med sina barn, men ska få och orka ha ett aktivt liv utanför jobbet.