”Vattenfrågan har stått stilla för länge”

Kommunen har slopat det ursprungliga vattenförslaget utan att ha utrett det ordentligt, anser Sture Bergström, Skellefteås tidigare VA-chef.

Foto: Norran

Samhälle och välfärd2014-05-16 07:00

– Man kan verkligen fråga sig vad som gjorts i frågan de senaste tio åren, säger han.

Det var i slutet av 1980-talet frågan om en ny vattenförsörjning i Skellefteå väcktes första gången. Det handlade framförallt om en vilja att övergå till grundvatten, och att undvika alltför många processteg. Ett renare vatten, behandlat med färre kemikalier.

Frågan har tagit tid. I dagsläget har kommunen helt tagit bort startdatum för bygge av ett nytt vattenverk. En som reagerat på att det dragit ut på tiden är Sture Bergström, Skellefteås före detta VA-chef. När han lämnade posten för drygt tio år sedan, arbetade kommunen efter det så kallade ”vattendomsalternativet”. Ett förslag som nu ifrågasatts av kommunens nya konsult. (Se alternativen i faktarutan). Utifrån det förslaget söktes en vattendom 2008, som vann laga kraft 2011 efter överklaganden.

I början av året berättade kommunen att ett större ”omtag” pågick: Konsulten Ramböll hade upptäckt brister i ursprungsförslaget. Brister som främst handlade om att förstärkningsdelen, som man hävdar utretts otillräckligt, kunde kräva ytterligare rening än den som infiltration via åsen gav. Plötsligt kastades två nya förslag in i ekvationen - ett vattenverk i Medle, ett modifierat ursprungsförslag och ett helt nytt vattenverk i Kvistforsen.

Sture Bergström ifrågasätter vändningarna. Att en förbehandling av vattnet kunde bli nödvändigt, var för honom ingen nyhet. Han hävdar att det redan diskuterats. I mars år 2003 fanns planer på att genomföra ett antal åtgärder som skulle ha gett svar på om vattendomsalternativet kunde fungera.

– Vi beräknade att undersökningarna skulle ha tagit 2-3 år, och varit färdiga senast år 2007. Sedan skulle anläggningen ha varit klar att projekteras och byggas.

”Inget har hänt”

Hade kommunen följt den ursprungliga planen, hävdar han, skulle man redan haft de svar som man för tillfället utreder.

– I princip verkar inget ha hänt sedan mars 2003 som fört utredningen framåt inom de tre uttagsområdena, säger Sture Bergström.

För tillfället pågår en alternativutredning. Resultatet ska presenteras för politikerna i tekniska nämnden i juni.

– Kommunen vet egentligen inte om ursprungsförslaget inte fungerar. Det konsulten slagit fast, är att det saknas utredningar som visar om det fungerar eller inte.

En viktig skillnad, tycker Sture Bergström.

– Konsulten säger också att det är ”modigt” av kommunen att göra ett omtag, men det här är ett problem som kommunen själv har försatt sig i.

”Frångår politikernas vilja”

Mest kritisk är han till Kvistforsenalternativet, som enligt honom helt frångår politikernas ursprungliga vilja:

– Då fortsätter vi med ytvatten, vilket politikerna en gång sagt nej till. Då kommer vi inte ifrån de kemikalieprocesser som vi har i dag, och som var en av huvudorsakerna till att behovet av en ny vattenförsörjning lyftes.

Här, på kommunens hemsida om vattenarbetet, kan du läsa mer om de tre olika alternativen och hitta länkar till protokoll från medborgardialoger och informationsmöten.

En längre version av intervjun finns att läsa i fredagens Norran.

Till höger har du de tre vattenalternativen.

undefined
Vattenverk kan vara fem år bort

Kommunens pågående alternativutredning jämför de två nya alternativen, Medle och Kvistforsen, med varandra samt med vattendomsalternativet. Utredningen är klar i juni.

Vattendomsalternativet (Det ursprungliga alternativet)

Vatten tas från brunnar i Selsforsen, Medle och Klutmark. Eftersom vattnet i marken inte räcker till så förstärker man med älvvatten som infiltreras i marken i Selsforsen, för att kunna pumpas upp igen. Vattnet skulle till största del renas av marken genom att återinfiltrera det i bassänger belägna i naturen. Efter det skulle vattnet igen pumpas upp och ledas till ett vattenverk placerat i Medle.

Med tre uttagsområden var tanken att mängden vatten vore tillräckligt även om något av områdena tillfälligt måste stängas, vid exempelvis ett oljeutsläpp.

Medlealternativet

Medlealternativet är ett något modifierat Vattendomsalternativ: Älvvattnet som infiltreras i Selsforsen behöver förbehandlas, renas, innan det tillsätts i åsen. Dessutom ska vattnet pumpas upp i ett fjärde uttagsområde som i dagsläget redan används men har ett eget vattenverk, Slind. Vattnet från Slind, Selsforsen, Medle och Klutmark ska tas upp i brunnar och ledas direkt till ett vattenverk i Medle, utan att återinfiltreras. Eftersom vattnet skickas direkt till det nya vattenverket utan återinfiltration så behöver detta vattenverk ha fler processteg. Även detta alternativ möjliggör för reservvatten.

Kvistforsenalternativet

I detta alternativ leds vatten från älven direkt in till ett vattenverk som placeras mellan Kvistforskanalen och Falkträsket. Om älvsvattnet av någon anledning tillfälligt inte går att nyttja, vi exempelvis oljeutsläpp, så kan vatten tas från Falkträsket.

Källa: Skelleftea.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!