SMHI:s väderprognos visar att högsommarvärmen fortsätter. Det finns rutiner för värmeböljor i Västerbottens läns landsting och på lasarettet i Skellefteå är personalen exempelvis redo med kylaggregat.
Överläkare Olof Hasslow, medicinskt ledningsansvarig, poängterar hur mycket vätska kroppen behöver i temperaturer uppemot 30 plusgrader. Han rekommenderar Skellefteborna att fördubbla det dagliga vätskeintaget.
– Det är en jätteskillnad att gå från 20 till 30 grader. Man måste dricka rejält mycket mer.
Två riskgrupper
Att inte ta värmen på allvar kan i värsta fall få ödesdigra konsekvenser. Vissa löper större risk än andra och Olof Hasslow uppmanar föräldrar med små barn att vara extra vaksamma.
– Särskilt när det gäller de allra minsta barnen som fortfarande har blöja. Man ska se att de dricker, att det blir helt blött i blöjan och sådär. Om man märker att barnen blir slöa och inte kissar så kan man behöva söka sjukvård för det.
Även äldre personer drabbas oftare av värmen. Olof Hasslow tror att en del kanske skär ner på vätskeintaget för att det känns besvärligt att kissa ofta. Under rådande omständigheter är det motsatta såklart att föredra.
Försiktigt med alkohol
Vad är det då som gäller förutom att dricka ordentligt?
– Man ska söka sig till skugga, det är jätteviktigt. Man ska också vara försiktigt med alkohol i den här värmen, det gör det svårare att hålla ordning på vätskebalansen, säger Olof Hasslow.
Vissa grupper är särskilt utsatta, exempelvis de som lider av hjärtsvikt. Då är det ännu viktigare med en sund vätskebalans i kroppen. De som berörs uppmanas hålla ett öga på badrumsvågen och försöka hålla sin normalvikt.
Den som har funderingar kan kontakta vårdguiden på 1177.