Kirurgen, ortopeden, geriatriken och primärvården rapporterar om högt tryck hela sommaren.
– Generellt har jag fått rapporter om platsbrist och överbeläggningar. Primärvården är sedan tidigare tunt bemannad men de har samtidigt samma antal listade under sommaren, säger Catrin Johansson.
Informationen baserar hon bland annat på enkätsvar som börjar droppa in angående situationen i vården under sommaren.
Läs även: Psykiatrin - ”Märker att missbruket ökar”
Jobbat extra
På akuten och förlossningen har det varit flera höga toppar, bland annat förra veckan på förlossningen.
– De verkar ha fått ihop sommaren för barnmorskorna tack vare att det finns de som tagit extra pass, säger Catrin Johansson.
Skadestånd
Just barnmorskornas möjlighet till semester var en omskriven fråga före sommaren då landstinget gick ut med att de bara skulle kunna få tre veckors sammanhängande semester. Det ledde till en tvist med facket. Enligt förbundsombudsman Gunnar Sundin blev utfallet att 45 barnmorskor inom hela landstinget fick 25 000 kronor var för en veckas arbete under semestern. Vårdförbundet fick dessutom skadestånd på 40 000 kronor efter tvisten med arbetsgivaren.
Brist på platser
Men den verksamhet som enligt Catrin Johansson drabbats värst är psykiatrin. Där har man dragit ned från två till en vårdavdelning, vilket skapat platsbrist.
– Det har varit tungt både på avdelningen och inom jouren. Dessutom har det varit brist på tillnyktringsplatser. Det är inget nytt att man dragit ned på platser under sommaren. Men det är brist på vårdplatser, samtidigt som behovet av psykiatri ökar, säger Catrin Johansson.
Det är brist på vårdplatser, samtidigt som behovet av psykiatri ökar.