Vårdchef åtalas för olaglig vård av djur

Distriktsläkaren och vårdchefen Roger Karlsson misstänks för obehörig utövning av veterinäryrket vid en djurklinik i länet.

2 mars 2015 07:00

Norran har tidigare berättat att läkaren, tillika verksamhetschef vid Hälsocentralen i Jörn, bland annat anmälts av polis efter att hans agerande i ett patientmöte ansågs försvåra polisens förundersökning.

Det har nu väckts åtal mot läkaren i ett helt annat ärende. Misstanken rör brott mot lagen om verksamhet inom djur­ens hälso- och sjukvård. Åtalet gäller två hund­operationer.

Enligt flera källor till Norran är bakgrunden att han anklagas för att ha utfört arbetsuppgifter som kräver veterinärlegitimation. Veterinär är en skyddad yrkestitel. Det är med andra ord ett brott att utge sig för att vara veterinär om man inte är det. Det är även brottsligt att utföra vissa arbetsuppgifter om man saknar legitimation.

Roger Karlsson har läkarlegitimation. Men i Jordbruksverkets veterinärregister finns inga uppgifter om att han har rätt att utöva veterinäryrket.

Ingrepp på djur

Tidigare personal vid den aktuella djurkliniken berättar för Norran att de sett vårdchefen utföra operativa ingrepp på djur. En arbetsuppgift som vanligtvis kräver legitimation.

En av personerna, en djursjuksköterska, säger:

– Jag såg honom utföra avancerade kirurgiska ingrepp på djur.

En annan före detta personal, en veterinär, säger:

– Ja, han utförde veterinärarbete vid kliniken, men han presenterade sig aldrig som veterinär vad jag hörde.

Ytterligare en före detta personal ger en liknande beskrivning till Norran.

– Det var uppenbart att han inte bara bistod ­ägaren, som är veterinär. Jag såg honom med händerna i en hund som hade buken öppen. När jag senare insåg att han inte var ­legitimerad anmälde jag honom för djurplågeri.

Kommunikation ­mellan Arbetsmiljöverket och den aktuella kliniken visar att det under en tid funnits klagomål på arbetsplatsen.

När verket gör ett uppföljningsbesök i slutet av augusti uppges Roger Karlsson ha befattningen klinikchef på deltagar­listan. Vad detta innebar vill kliniken inte svara på.

Stämmer inte

Personalansvarig chef vid den aktuella kliniken säger däremot till Norran att uppgifterna om att han arbetat med veterinäruppgifter inte stämmer:

– Nej, vi vet om att han inte har en veterinärlegitimation. Han har inte heller utfört sådana uppgifter, säger hon.

Vad har han utfört för arbete?

– Han har främst varit rådgivande konsult, bland annat kring vilken utrustning vi kan använda vid operativa ingrepp. Men han har inte utfört några veterinärmedicinska ingrepp, säger chefen.

När Norran efter upprepade försök får tag på Roger Karlsson via telefon, vill han inte bemöta anklagelserna.

– Jag behöver inte tala med dig med, säger han.

I polisförhör förnekar han brott.

Det finns en legitimerad veterinär vid samma namn som Roger Karlsson i Umeå. Han har ingenting med dessa händelser att göra.

Har fortsatt förtroende för läkaren
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa