Var går gränsen för mängden obekväm arbetstid?

Not Found2015-10-02 05:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att fortsätta berätta om hur vi inom äldreomsorgen i Skellefteå kommun har det, så håller jag helt med signaturen ”Snart sjukskrivna medarbetare”, 30 september, vad gäller helgjobb.

Det heter att äldreomsorgscheferna tillsammans har bestämt att vi ska jobba fem helger på tolv veckor, det vill säga nästan varannan helg. Och trots att vi har så mycket helgtjänstgöring så verkar det vara svårt att få bort de delade turerna.

På vissa områden finns det inget behov av att jobba fem av tolv helger, men då ska man tydligen vara utlånad till andra områden. Då ställer vi oss frågan om det är ett bra system.

Konsekvensen av att flytta personal på helgen blir att våra äldre får träffa helt okänd vårdpersonal som kanske knappt känner till adresserna i området som man kommer till. Den personen kanske måste ringa till oss övriga i gruppen och fråga om adresser och vad man gör hos brukaren, vilket innebär mer jobb för de andra, samt en stress för både oss och brukaren att sitta i telefonen och förklara för en helt ny medarbetare.

Funkar det också alltid med medicin- och insulindelegering?

Är detta rimligt? Vi vet så väl om att arbete inom vården innebär kvälls- och helgjobb. Det blir vi ständigt påminda om, men var går gränsen på hur mycket obekväm arbetstid man kan ha egentligen?

I slutänden kommer det bara att bli fler sjukskrivningar på kvällar och helger, och om ingen vikarie finns blir vi ordinarie beordrade att jobba.

Alltså blir det till att jobba ytterligare en helg under en schemaperiod. Vi skulle också vilja veta vad Kommunal gör för att få bort de delade turerna, som har det varit tal om sedan en lång tid tillbaka.

Är i alla fall ledig på måndag