Skellefteå kommuns chef uttalade sig för en tid sedan om kommunens vision. Argumenten som redovisades var att Skellefteå har ett bra hockeylag och en logga som sticker ut. När jag läste det blev jag bekymrad. Vem flyttar till en kommun för att det finns ett framgångsrikt hockeylag, och denna logga?
Vad beträffar loggan så har jag mött internationella designers som skakat på huvudet åt den. Man kan fråga sig om det är någon form av vänskapsbeställning av loggan?
Vad är det som lockar folk till en kommun? De kommuner som ökar i befolkning har en grundskola och gymnasium med goda studieresultat samt möjlighet till högre utbildning.
Det krävs också att kommunen har moderna lokaler för varierad kulturell verksamhet samt ett gott näringslivsklimat. Mitt förslag är att göra om stadshuset Brinken till kulturhus.
I Skellefteå har det inom grundskolan skett en dränering av kvalificerade skolledare. Skolledare med bristande pedagogisk utbildning eller som helt saknar pedagogisk utbildning har arbetat i 6–9-skolor, eller skolledare som aldrig har satt ett betyg eller undervisat i en 6–9-skola.
Skolverkets inspektion visar att grundskolornas ledning är bristfällig. Detta bör väl också gälla Skellefteå kommuns skolor? Officiell statistik som bygger på betygsresultat i årskurs 9 visar att det genomsnittliga meritvärdet de senaste fyra åren legat under rikets nivå för Skellefteås grundskolor. Detta redovisas i en rapport daterad 2013-01-17.
Vilken pedagogisk kompetens har de politiker och tjänstemän som påverkar skolan i Skellefteå?
Det är med blandade känslor jag följer våra barnbarns skolgång. Ska rådet till de unga föräldrarna vara att flytta från Skellefteå?
Tvivlare
Svar direkt
Tack för ditt engagemang!
Du har rätt, en person flyttar oftast inte till en plats för ett hockeylag eller för en logotyps skull. Rapporter visar att utbildning är en anledning till varför man flyttar till en plats. Goda livsmiljöer med rikt fritids- och kulturutbud, arbete och relationer med människor är andra anledningar. Detta är något vi tar fasta på i vårt arbete för att bli fler invånare.
Ett platsvarumärke är mer än en logotyp. Det handlar om hur vi vill att omvärlden ska uppfatta oss, men lika mycket om att bygga stolthet och ambassadörskap bland alla oss som bor i Skellefteå kommun. Ett exempel på det är hur många som med stolthet väljer att bära platsvarumärket på mössor och liknande produkter.
Skellefteå kommun har en vision som säger att vi ska vara en framsynt och jämställd kommun, attraktiv att bo och verka i, med målet att bli 80 000 invånare. Vi arbetar hela tiden med att vara attraktiva för besökare, de som bor här och de som vill flytta hit.
Vad gäller skolan är vår pedagogiska ledning välutbildad och alla våra rektorer går den lagstadgade rektorsutbildningen. Den utbildningen är obligatorisk för rektorer som är anställda sedan 2010 och som inte gått en äldre statlig rektorsutbildning eller motsvarande.
Det finns flera rapporter om rektorers ledarskap och bilden i rapporterna är dock att deras arbetssituation behöver förbättras. Vi är stolta över våra rektorer och det fantastiska arbete som de utför tillsammans med alla andra medarbetare inom våra verksamheter.
Meritvärdet i Skellefteå är mycket riktigt under rikssnittet och så har det varit sedan 2008. Vi arbetar för att medelmeritvärdet ska öka till minst 211. Det ska vi göra genom att bland annat öka studiestödet till modersmålsundervisning och studiehandledning för nyanlända, få fler elever att få godkända betyg och genom att vi skapar ett resurscenter för elever med särskilda behov.
Du är välkommen att kontakta oss om du har fler funderingar och förslag.
Kristina Sundin Jonsson, kommunchef, Skellefteå kommun
Anders Bergström, förvaltningschef för- och grundskolan, Skellefteå kommun