Utsiktstorn och ny entré till Malå

Det började med att bilister stannade på den nya vägen in till Malå för att beundra utsikten, vilket blev en trafikfara. Nu ska det byggas en utsiktsplats med parkering, bänkar och utsiktstorn.

Arne Hellsten räknar med att byggnationerna ska komma igång i maj.

Arne Hellsten räknar med att byggnationerna ska komma igång i maj.

Foto: Lennart Enkvist

Malå2020-04-02 07:00
undefined
Arne Hellsten räknar med att byggnationerna ska komma igång i maj.

När den södra infarten till Malå skulle göras om var det framförallt för att förbättra trafiksäkerheten. Men den nya dragningen har även lett till det motsatta.

En del bilister tycker att utsikten uppe på krönet är så betagande att de stannar för att titta och fotografera. Något som skapar problem, då det inte går att parkera vid sidan av den hårt trafikerade vägen.

Det ska nu åtgärdas med utsiktsplatsen Entré Malå.

– Tanken är att det ska bli porten till Malå, säger Anna-Karin Horney, utvecklingschef på Malå kommun och projektledare.

Digital skylt

Hon berättar att Entré Malå kommer att innehålla flera delar. Bland annat en digital skylt som informerar om det lokala näringslivet, ett öppet naturrum där traktens flora och fauna presenteras och så ska den samiska kulturen lyftas fram.

undefined
Anna-Karin Horney tror att satsningen kommer att betyda mycket.

Arne Hellsten (ML), som är med i arbetsgruppen, slår ett slag för den förbättrade trafiksäkerheten. Han tror också att satsningen blir ett lyft för Nölvikens camping.

– Åtkomsten blir fantastisk med gång- och cykelvägen och ett promenadstråk mellan vägen och Nölviken, säger han.

Tanken är att det ska bli porten till Malå

Anna-Karin Horney berättar att idén till utsiktstornet ursprungligen kommer från Ica-handlaren Robert Persson. Hon tycker överhuvudtaget att förankringen med näringslivet är viktig:

Näringslivspengar

– Jag har inte talat med alla men de jag har pratat med är väldigt positiva.

Det yttrar sig även i att de ska vara med och betala kalaset. Totalt beräknas investeringen gå på 1 250 000 kronor, varav det privata näringslivet förväntas stå för 150 000 kronor och Region Västerbotten 600 000.

Den återstående halvmiljonen tänker Malå kommun ta ur de särskilda statliga pengarna som under tre år ska stärka gles- och landsbygdskommuners företagsklimat.

Vad gäller utsiktstornet räknar kommunen med så kallade LONA-pengar från länsstyrelsen. Det är ett statligt anslag till lokala naturvårdssatsningar.

– Där väntar vi ett besked i början av april. Men de har uttalat sig positivt, säger Anna-Karin Horney.

Bråttom

För Malå kommun beräknas driftskostnaden bli 60 000 kronor per år. Kommunstyrelsen har sagt ja till projektet och nu är målet en byggstart i maj och att allt ska stå klart i mitten av sommaren.

Om nu inte coronakrisen eller något annat sätter käppar i hjulen.

– Det blir mycket billigare om vi kan göra det när gång- och cykelvägen görs klar. Därför är det bråttom, säger Arne Hellsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!