Utreder om uppgifterna är tillräckligt konkreta

Längden på resan, deltagarna och hur seriöst programmet är har betydelse för om en förundersökning inleds för att utreda ett misstänkt mutbrott. ”Vi prioriterar människor i högt uppsatta positioner”, säger Alf Johansson.

Alf Johanssons, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption.

Alf Johanssons, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption.

Foto: Maja Suslin/TT

Stockholm2018-12-21 09:14
undefined
Alf Johanssons, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption.

Han är chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption.

Vad kan leda till att ni startar en utredning om mutbrott?

– Grunden för att starta en förundersökning enligt lagen är att det föreligger misstanke om att brott förövats. Det är en förhållandevis låg nivå – kort sagt behövs lite misstankar om brott. Exakt var gränsen går bedöms från fall till fall.

Det händer att de startar utredningar utifrån tidningsartiklar.

– Om beskrivningen av det som hänt och de eventuella förmåner som utgått är tillräckligt konkreta. Det vill säga att de berättar var, när och hur något skett. Då kan vi ibland inleda förundersökningar, säger han.

Vad gäller om en leverantör bjuder på lyxhotell, mat och guidade turer? Exempelvis vid en studieresa?

– Det är inte förbjudet att bjuda kommunala eller statliga representanter på studieresa, under förutsättning att urvalet av deltagare är det rätta.

Enligt honom ska de ha nytta av detta i sin tjänst. Programmet ska även vara seriöst, man ska åka till en plats av en specifik anledning och resorna får inte vara för långvariga.

– Någon dyrare middag på resan är inte förbjudet, man måste se det i sitt sammanhang. Vad som är lyxhotell eller inte är en bedömningsfråga.

Hur prioriterar ni när ni väljer vad ni ska prioritera att utreda?

– Vi prioriterar ärenden som handlar om stora värden, personer i särskilt integritetskänsliga positioner, personer i högt uppsatta positioner och om det finns risk att värden förstörs eller undanskaffas.

Hur går förundersökningarna till?

– Vi ser till att skaffa oss den dokumentation vi behöver och håller förhör. Det vanliga är att vi skaffar oss tillgång till dokumentation tvångsvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!