Konceptet började formas redan för ett par år sedan. Nu sjösätts det på flera orter i norra Sverige, där Burträsk är en. Huvudsyftet är att lära ut hur man hanterar och kör en fyrhjuling på ett säkert sätt – kunskap är ledordet.
– På många gårdar finns det fyrhjulingar och parallellt med det så har olyckorna också ökat. Vi vill skapa en riskmedvetenhet och lära förarna att bli duktigare på manövrering, förklarar Erika Nilsson, utbildningsstrateg, Norra Skogsskolan.
Säker körning
Det handlar helt enkelt om att utbilda förarna i att manövrera kring hinder man kan stöta på i skog och mark.
Utbildningarna är intensivkurser på en heldag och finns i tre steg: a, b och C och man börjar från början, så att säga. Den mest oerfarne börjar med a och kan sedan gå vidare.
– I steg c så handlar det om avancerad körteknik, säger Benny Bäcklund.
Redan i höst inleds utbildningarna. Banorna är riggade för de hinder en förare kan stöta på i skog och mark. Dessutom ska varje elev examineras för att bli godkänd, både teori- och praktiskt förarprov.
Godkänd bana
I Burträsk används Naturbruksgymnasiets område och skolans elever kommer också att kunna ta del av utbildningarna.
– För att få köra de här utbildningarna så måste banan vara godkänd och vi kommer att använda en extern examinator för att kunden ska få så god kvalitet som möjligt, förklarar Benny Bäcklund.
För att få köra de här utbildningarna så måste banan vara godkänd och vi kommer att använda en extern examinator för att kunden ska få så god kvalitet som möjligt.
Man vänder sig till alla, men huvudinriktningen är fyrhjulingen som arbetsredskap i skogsbruk och skogligt arbete.
Utbildningarna drar igång i höst och kommer att hållas i:
X Kalix.
X Burträsk, Naturbruksgymnasiet.
X Örnsköldsvik.
– Vi kommer också att kunna skräddarsy utbildningar för exempelvis skogsfolk och räddningstjänsten, säger Benny Bäcklund.