Det här är ett av Kulturrådets satsningar på Kreativa platser som pågått sedan 2016 på 23 platser i landet.
Runt ett bord i JESS (Jörns Evenemang och Samhällsservice) lokaler i Jörn frodas idéerna och kreativiteten då en grupp projektledare samlats för att ordna det sista inför den ursinniga festivalen.
– ”Ursinnet”, som gav drivkraft åt projektet och festivalen dess namn, har med tiden utvecklats till ”ur sinnet växte viljan att skapa”, säger en av projektledarna Rose-Marie Lindfors, Skelleftebygdens Berättarförening.
Ursinning festival har som mål att bli årligen återkommande, om än den kanske inte blir två veckor lång varje gång.
– Det har varit en urkraft som under resans gång gett upphov till massor av kreativt skapande som engagerat så många människor i Jörnsbygden. Det vill vi nu visa upp, inte som en avslutning utan som början på en framtid med en levande landsbygd, berättar Rose-Marie Lindfors.
Ursinnig festival är fylld med både lokal och gästspelande kulturkraft. Sara Lidman kommer att få en dag under festivalen som är särskilt tillägnad henne. I övrigt bjuder festivalen på två veckor med mångskiftande kulturupplevelser som till exempel invigningens smakprov på "Flygande drömmar" – en föreställning skapad av skolans elever.
Ulph Nyström, producent vid Sveriges Radio, återvänder till Jörn och medverkar vid invigningen. Konstutställningar öppnar. Söndag 26 maj är det vernissage på Norrsken – en upplevelsebaserad utställning i totalt mörker där besökarna bär pannlampa. Det blir även matkultur från när och fjärran, Jörns revyn med nya berättelser, bokpresentationer, körsång, film, kulturarv, hembygd och sedan följer ett pärlband av kulturella upplevelser. Byarna runt Jörn medverkar med egna kulturprogram.
– Syftet med projektet "Lyssna på oss" är att göra det möjligt för människor som lever i Jörn att påverka, driva och utveckla kulturlivet - som deltagare, utövare och publik, berättar Ann-Sofi Burström och Ingalill Degerfeldt, festivalgeneraler i Jörn, och fortsätter;
– Vi vill lyfta engagemanget, utveckla kreativiteten och sprida berättelserna om Jörn som en plats mitt i världen fylld av människor som vill göra skillnad.
Under 2018 har det funnits lokala arbetsgrupper som skapat grunden för det programmet. Samverkan har skett med folkbildningen, idrottsföreningar, svenska kyrkan, förskola, skola, biblioteket, kulturskola, konstkonsulent, och de föreningar med ideella krafter och eldsjälar som finns bland kulturaktörer i bygden.
Festivalen avslutas 6 juni då författaren och journalisten Po Tidholm återvänder till Jörn med föreläsningen "Kartan" – en tillbakablick och summering på turnén Lokalsamtal och på vad som hänt i landet sedan valet hösten 2018.
– Sedan följer en statusuppdatering på det politiska läget i Skellefteå och vi gör en lokal framåtspaning, vart är vi på väg i fråga om landsbygd, näringsliv och kulturfrågor som detta projekt "Lyssna på oss i Jörn" har handlat om.
Här blir lokala politiker inbjudna att delta i ett samtal om landsbygd och kulturens utveckling.