Två uppstickare finns nu i Västerbotten

Lokala slakterier är en trend i hela Sverige. Det handlar om att få mer kontroll av produktionskedjan, säger Gunnar Forsgren, LRF.

Ekonomi, näringsliv & finans2015-06-18 20:00

Han är företagsutvecklare på LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, i Västerbotten.

– För böndernas del drivs nog den här utvecklingen av ekonomi, fortsätter han. De får inte nog betalt för sitt kött och vill då komma åt fler led i produktionskedjan.

– Detta sammanfaller i kundernas önskemål att veta ursprunget i den mat man äter.

Läget i Västerbotten har tidigare varit kärvt när det gäller köttpriserna. Slakteriet i Luleå har haft monopol och Gunnar Forsgren säger att det varit lägre slaktpriser i norr jämfört med söderut i Sverige.

För ett år sedan kom dock den första uppstickaren, ett slakteri utanför Nordmaling.

– Man ser deras kött i många butiker här i Umeområdet numera, säger Gunnar Forsgren.

Nu uppstår alltså uppstickare två i Burträsk.

Han vågar inte sia om två uppstickare ska innebära att slaktpriserna generellt kan öka i Norr- och Västerbotten. Båda de nya är ju relativt små.

– Men de som levererar till dessa två slakterier borde åtminstone tjäna på det, tror han.

Det har tidigare varit en del prat om små gårdsslakterier, när bönder bara slaktar sitt eget kött.

– Men jag har inte hört att någon har startat ett sådant i Västerbotten, säger Gunnar Forsgren.

Djur slipper långa transporter
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!