– Vi har känt oss otillräckliga länge. Men det har funkat för att vi älskar vår arbetsplats, kollegorna och jobbet, men nu går det inte längre, säger Gry Birkelund, sjuksköterska och förtroendevald, Vårdförbundet.
Ett av de största problemen är den ständiga trötthet många upplever, berättar hon. Samtliga arbetar långa pass, många kvällar och varannan helg. Därutöver blir det många extra pass, då personalen egentligen bör återhämta sig.
Elin Öhlund, även hon sjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet, bekräftar bilden. Helgerna är värst, berättar de. Då kan triage-sjuksköterskan, den som först bedömer besökaren, ta emot mellan 40-60 patienter. Under ett och samma pass. Raster, för att äta eller springa på toaletten, blir mer eller mindre omöjliga.
Det går fler patienter per heltidsanställd i Skellefteå än i Umeå. Något verksamhetschefen förklarar med att många besökare i Skellefteå är mindre vårdtunga. Det låter märkligt, tycker Gry och Elin.
– Oavsett vilken patient som kommer in, så ska de ju bedömas ordentligt av en sjuksköterska. Och allt ska dokumenteras, säger Elin Öhlund.
Hur går det med patientsäkerheten?
Gry Birkelund:
– Det blir allt svårare att släppa tankarna på jobbet, man grubblar på vad man gjort under dagen. Om allt blev rätt. Man känner sig långt ifrån patientsäker efter alla pass. Den känslan tror jag vi är många som delar.
Efter förhandlingar med facket sätter arbetsgivaren nu in antal åtgärder, bland annat ska en sjuksköterska förstärka helgtid, som rastavlösare.
Vårdförbundets Kerstin Lindgren berättar att situationen har slitit hårt på personalen:
– De senaste åren har flera personer sjukskrivits på grund av utmattningssymptom. Det är ohållbart, säger hon.
Läs mer i lördagens Norran.