Orsaken till skummet misstänks vara en läckande gödselanordning hos en lantbrukare några kilometer uppströms. Lantbrukaren är polisanmäld och händelsen utreds just nu.
En del av utredningen handlar om att ta reda på hur omfattande utsläppet blev. Förra veckan berättade Norran att prover visade på kraftigt förhöjda halter av bakterier och näringsämnen i ån. Allmänheten uppmanades att inte använda vattnet i Tvärån och Åbyälven, som Tvärån mynnar ut i, till duschning eller tvättning.
På måndagen görs proverna om. Leif Vestermark, geoekolog på bygg- och miljökontoret, tar sammanlagt fem prover. Två av dem tas i Åbyälven, ett i Tvärån just före den mynnar ut i Åbyälven, ett i Tvärån i jämnhöjd med Tväråfors och ett prov tas uppe vid kalkdoseraren som kommunen har i Brännland.
– Jag tror det har lugnat sig nu. Det finns även lite skum på vattenytan nu, men så är det i våra vatten. Det beror på naturliga humusämnen i vattnet. Det luktar inte ”fuse” längre, säger han.
Vi befinner oss på en grillplats intill Åbyälven, inte långt från västra infarten till Källbomark. Leif Vestermark har med sig ett långt skaft med en plastflaska längst ut. Han går ut på några stenar och sänker flaskan i vattnet.
– Vi kommer att skicka vattenproverna till ett laboratorium i Umeå och beräknar att få svar i slutet på veckan, säger han.
Han bedömer att många fiskar har dött av den syrebrist som blev i vattnet.
– Fast nu är det inget som är oåterkalleligt. En del fiskar hann fly till bättre platser.
Kan man fiska och äta fisken i Åbyälven nu?
– Jag tror inte det ska vara något problem.
Skulle du göra det?
– Ja, det tror jag. Fast det är ju därför vi gör dessa prover. För att säkerställa hur det har gått, se om vi kan hitta bevis på att det är okej igen. Sedan ska jag skriva en sammanställning och lämna till polisen, säger Leif Vestermark.
Norran återkommer senare med en rapport om vattnets kvalitet.