Tandläkarkrisen slår hårt mot inlandet

Tandläkarbristen börjar nu bli kännbar i inlandet. Ett exempel är Norsjö, där även två tandsköterskor har varslats om uppsägning. ”Bedrövligt. Det är inte bara städerna som ska leva”, tycker Lage Dahlberg.

Mia Larsson, Ann-Chatrin Näsvall, Caroline Bergmark, Elin Boman och Sari Larsson på folktandvården i Norsjö funderar över framtiden.

Mia Larsson, Ann-Chatrin Näsvall, Caroline Bergmark, Elin Boman och Sari Larsson på folktandvården i Norsjö funderar över framtiden.

Foto: Evelina Eriksson

Norsjö2018-03-28 06:15
undefined
Mia Larsson, Ann-Chatrin Näsvall, Caroline Bergmark, Elin Boman och Sari Larsson på folktandvården i Norsjö funderar över framtiden.

I början av året berättade Norran att det råder akut tandläkarbrist i Norsjö och Malå. Tidigare har landstinget löst problemet med resurstandläkare, som jobbar vissa dagar i inlandet. Men eftersom det numera även fattas tandläkare vid kusten finns knappt ens de att tillgå längre.

Nu börjar problemen bli kännbara för patienterna. I stället för att få sina tänder åtgärdade på hemmaplan tvingas de åka åtskilliga mil till kliniker på andra orter.

Men det är inte bara patienterna som går en osäker framtid till mötes. Eftersom det saknas tandläkare har landstinget även varslat ett antal tandsköterskor om uppsägning.

Frustrerande

Det handlar om en i Malå, två i Norsjö och tre i Sorsele, som också har drabbats hårt av tandläkarbristen.

Sammantaget har det skapat en frustrerande situation för de två tandhygienisterna och de fyra tandsköterskorna som jobbar på folktandvården i Norsjö.

Landstinget ska rekrytera bredare

De berättar att de gör vad de kan för att hjälpa patienterna. Till exempel kan de utföra vissa undersökningar, behandlingar och provisoriska lagningar.

Men verksamheten bygger på att det finns tandläkare och om någon ringer och har tandvärk eller har tappat en fyllning har de ingen annan råd än att så snabbt som möjligt ordna en tid i Skellefteå.

Äldre drabbas

Det ställer till problem för den som saknar körkort och bil eller måste ta ut en semesterdag. Inte minst riskerar många äldre människor att drabbas.

– De som har ont skickar vi omgående till Skellefteå. En del blir irriterade, men inte på oss. De förstår vår frustration också, att vara på jobbet och inte kunna hjälpa som det är tänkt, säger tandsköterskan Sari Larsson.

Tandhygienisten Elin Boman håller med:

– Det känns tråkigt att inte kunna erbjuda en fullvärdig vård, säger hon.

undefined
På kliniken i Norsjö ska det egentligen finnas två tandläkare. Sari Larsson och hennes kollegor tycker att det känns tråkigt att inte kunna erbjuda den vård och trygghet som Norsjöborna har rätt till.

Personalen i Norsjö tycker att det är fel väg att gå att varsla tandsköterskor. Det fattas tandläkare, inte patienter, och om det väl sammansvetsade arbetslaget tunnas ut blir det svårare att hjälpa dem som behöver vård.

Dessutom kan det bli problem att återrekrytera om landstinget lyckas få tag på tandläkare.

”En del blir irriterade, men inte på oss. De förstår vår frustration också.”

Vilka som tvingas gå är inte klart, då förhandlingarna ännu pågår. Men Mia Larsson anställdes så sent som i september och förstår att hon ligger dåligt till.

Samhällsservice

Ändå är det i första hand vården och servicen till Norsjöborna hon är bekymrad över.

– Jag tänker mest på befolkningen. Vi bor här också och har barn och föräldrar. Vi vill att det ska finnas en samhällsservice så att man kan bo i inlandet. Det tycker jag är en större grej än att två personer blir utan jobb, säger hon.

undefined
Almer Ordonez besöker folktandvården för en bedömning av en trasig tand.

En som hoppas på en snabb lösning är Almer Ordonez från Bastuträsk. Han har problem med att en bit lossnat från en tand och har kommit till folktandvården i Norsjö för en första bedömning.

– Jag hoppas att jag slipper fara till Skellefteå. Det är bedrövligt att det inte finns en tandläkare här. Det är viktigt att det finns, alla har inte bil och körkort, säger han.

undefined
Lage Dahlberg, Kanja Johansson och Rolf Johansson är överens om att inlandet behöver tandläkare.

Rolf Johansson och Kanja Johansson tycker också att det är en service som bara ska finnas på orten.

– Förr har det alltid funnits tandläkare här, säger Rolf.

”Beklämmande och tragiskt”

Lage Dahlberg håller med.

– Det är beklämmande och tragiskt. Vi som bor här är så beroende av att det finns, säger han.

undefined
Lage Dahlberg tycker att både nyutbildade läkare och tandläkare borde vara skyldiga att arbeta på landsbygden en viss tid.

Lage Dahlberg konstaterar att det genom åren även har varit svårt att rekrytera läkare till inlandet och tycker att staten borde ställa större krav på dem som utbildar sig:

– De borde vara skyldiga att arbeta på landsbygden ett visst antal år.

Anna-Maria Stenlund Berggren, verksamhetschef för Folktandvården nord, berättar att en tandläkare som varit föräldraledig kommer tillbaka till kliniken i Norsjö i april, om än på deltid den första tiden:

– I Norsjö kommer vi att ha bemanning. Men vi är också i behov av fler tandläkare.

Förseningar

Hon säger att klinikerna i inlandet kommer att klara barn- och ungdomstandvården. Däremot kommer det att att bli förseningar kring de återkommande kontrollerna.

– Och de som behöver akut tandvård måste vi hänvisa till närliggande kliniker vissa dagar när det inte finns bemanning, säger Anna-Maria Stenlund Berggren.

Arbetet med att försöka rekrytera nya tandläkare pågår ständigt, både i Sverige och utomlands. Men än så länge med magert resultat.

– Vi har haft ute tjänster i både Norsjö, Malå och Sorsele men inte fått in någon ansökan. Det visar att rekryteringen inte är någon quick-fix.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!