Swishavgifterna: Så svarar bankerna

Det är stora skillnader i avgifter mellan dyraste och billigaste bank. Vissa banker uppger att de fått synpunkter på prissättningen, medan andra inte säger sig känna till någon kritik.

Swish är ett samarbete mellan Sveriges största banker som snabbt har blivit en mycket populär betaltjänst.

Swish är ett samarbete mellan Sveriges största banker som snabbt har blivit en mycket populär betaltjänst.

Foto: Jessica Gow/TT

Norsjö2019-01-21 06:15
undefined
Swish är ett samarbete mellan Sveriges största banker som snabbt har blivit en mycket populär betaltjänst.

Norran har kontaktat de swishansvariga hos de större bankerna för att ta reda på vilka priser och villkor de erbjuder föreningarna.

De har även fått svara på hur de ser på kritiken och om de fått några påstötningar kring detta från enskilda föreningar eller idrottsförbund.

Resultatet visar att prissättningen kan skilja sig åt rejält. Billigast är Swedbank, som har ett ordinarie pris på två kronor per mottagen betalning men som även har ett föreningserbjudande som är femtio öre billigare. Då tillkommer heller ingen fast avgift eller startavgift.

Förhandlingar

Handelsbanken har ett rekommenderat listpris på två kronor per transaktion plus en månadskostnad och en uppläggningsavgift.

Men eftersom Handelsbanken har en decentraliserad organisation kan lokala variationer förekomma, uppger företagets swishansvarige Johan Wallqvist:

– Om en förening inte är nöjd med villkoren så är de välkomna att kontakta sitt lokala bankkontor och diskutera saken.

Dyrast av de banker som Norran undersökt är SEB. Där är priset två och femtio per inkommande betalning, plus att föreningarna får betala en månadsavgift.

Kontantfritt

Ändå menar Laurence Westerlund, SEB, att banken inte känner igen kritiken:

– Tvärtom så får vi höra hur bra det är att slippa kontanthantering och att det verkligen underlättar föreningars försäljning.

Handelsbanken uppger också att det är ovanligt att föreningar har invändningar mot villkoren och känner inte till någon utbredd kritik.

– Samtidigt är förstås alla kunders synpunkter viktiga för oss och vi tar tacksamt emot alla tips och önskemål om hur vi kan utveckla och förbättra våra tjänster, tillägger Johan Wallqvist.

Synpunkter

Anette Ringius på Swedbank berättar däremot att banken ibland får synpunkter på prissättningen gentemot föreningarna:

– Vi har tid till annan fått kommentarer och frågor kring detta och vi arbetar kontinuerligt med att utveckla våra tjänster och skapa attraktiva erbjudanden till våra kunder.

Samtidigt uppger hon att varje produkt och tjänst har en kostnad som betalas av användaren och att det också ska ställas i relation till kostnader och risker med att hantera kontanter.

Så mycket kostar swish för föreningarna hos de olika bankerna

Swedbank: 1,50 kr per mottagen betalning, ingen fast avgift eller startavgift (gäller föreningserbjudandet, ordinarie pris är 2 kr/betalning).

Handelsbanken: 2 kr/mottagen betalning, månadskostnad 49 kr, uppläggningsavgift 495 kr (rekommenderat listpris till kontoren, lokala variationer förekommer).

SEB: 2,50 kr/mottagen betalning, månadskostnad 40 kr.

Ica Banken har bara tjänsten för privatpersoner, inte företag och föreningar. Nordea och Danske Bank har inte svarat på Norrans frågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!