Omvärldsläget är oroligare än på länge. Rysslands agerande har ökat osäkerheten i vårt närområde. Den gränsöverskridande terrorismen innebär stora utmaningar internationellt – men också för Sverige. Modern krigföring, cyberhot och propaganda innebär en ny sårbarhet.
Överenskommelsen om den försvarspolitiska inriktningen har varit betydelsefull för att stärka Sveriges försvarsförmåga. Samtidigt måste vi nu ytterligare vässa vår samlade förmåga att försvara vårt samhälle, civilt, militärt och polisiärt, mot den nya tidens hot.
Sverige står därför inför omedelbara behov av en uppdaterad politik. Några delar är särskilt viktiga.
- Sverige bör gå med i Nato:
Ett Sverige i Nato skulle stärka säkerheten i Östersjöområdet medan ett Sverige utanför alliansen ökar osäkerheten. Ett Sverige i Nato skulle dessutom ge oss ett ökat inflytande över de säkerhetspolitiska frågor som berör oss, och en plats vid bordet där de beslut som berör oss fattas. Sverige behöver därför en färdplan för ett Natomedlemskap.
- Förstärkt säkerhetsarbete i Sverige:
Att resa för att kriga med terrororganisationer ska kriminaliseras. Till det behöver Säkerhetspolisen både resurser och bättre verktyg. Till exempel behövs verktyg i form av hemlig dataavläsning och tillgång till signalspaning för att lagstiftningen ska hänga med den digitala utvecklingen.
- Regeringen måste omedelbart tillsätta en ny försvarsberedning:
Den ska ges ett brett mandat som omfattar totalförsvaret i dess vidaste bemärkelse, från cyberattacker och propagandakrig till ubåtsjakt och samhällets mobilisering tillsammans med den utmaning som radikalisering och terrorism innebär. Sverige behöver en brett förankrad säkerhetspolitisk bedömning och plan för hur vi ska möta framtidens militära och civila säkerhetsutmaningar.
Förutsättningarna för svensk försvars- och säkerhetspolitik har ändrats dramatiskt på kort tid. Därför behöver vi nu bättre rusta oss för att möta det samlade hotet. Det handlar om att värna det som är grunden i vårt öppna samhälle och stärka den egna säkerheten.
Karin Enström(M)
riksdagsledamot för Stockholms län och utrikespolitisk talesperson
Hans Wallmark(M)
riksdagsledamot för Skåne län och försvarspolitisk talesperson
Edward Riedl(M)
riksdagsledamot för Västerbottens län
Ett Sverige i Nato skulle stärka säkerheten i Östersjöområdet.