Suicidforskaren: ”Alla kan vi göra något litet”

Drygt 160 personer hade på måndagen sökt sig till Forumsalen på Campus för att under psykeveckan lyssna till psykiatern, suicidforskaren och författaren Ullakarin Nyberg, som också är ordförande i Svenska psykiatriska föreningen.

Not Found2017-11-07 16:46

Orsakerna till psykisk ohälsa är många, men när någon försöker ta sitt liv är depression nästan alltid en underliggande faktor.

– Man tar sitt liv när man har ett psykiskt lidande som man uppfattar som outhärdligt. Ofta ser man inte konsekvenserna för andra. Ett självmord eller självmordsförsök är riktat mot mig själv och är ett uttryck för min egen oförmåga att stå ut, säger Ullakarin Nyberg.

Hon säger att mycket av rädslan som omgärdar ämnet beror på missuppfattningar och felaktiga föreställningar, till exempel behöver man inte vara rädd för att fråga eller prata om självmord.

– Det är aldrig farligt och man väcker inte den björn som sover.

Varför är vi så rädda för att prata om självmord?

– Vi är ovana. Vi har en kultur där man håller masken och det har hög status att ta hand om sina egna problem. Sedan är vi väldigt ansvarstagande, lite för mycket ibland. Om någon berättar om ett problem så tar vi på oss ansvaret att lösa personens problem och då avstår man kanske från att fråga istället för att göra något litet.

Att sprida ansvaret är ett viktigt budskap under hennes föreläsning.

– Närstående har sin del, vården sin och annan expertis sin, så måste vi tänka när det gäller psykisk ohälsa. Det är ytterst sällan man kan få all hjälp från en instans och vilken hjälp som är viktigast vet man inte på förhand, säger Ullakarin Nyberg.

Att ge omsorg och vara vänlig mot en människa som verkar ha det svårt kan vara ett sätt att hjälpa. Ett annat är att ställa frågor om hur andra människor mår och vara beredd att stanna och lyssna på svaret. Att dela med oss av egna problem eller svagheter kan vara ett sätt att normalisera och råda bot på ”hålla masken”-kulturen.

– Att sträcka ut sin hand till en medmänniska i nöd är troligen det mest kraftfulla man kan göra. Hinner man bara fram i tid så kan man nästan alltid få en person som har förlorat orken att leva att komma tillbaka, att ångra sig. Om man själv förfinar förmågan att få människor att känna sig välkomna kan man göra en livräddande insats, säger Ullakarin Nyberg.

Ett annat sätt att lyfta frågorna om psykisk ohälsa är att ge dem mer utrymme i offentligheten.

I våras sändes dokumentärserien ”30 liv i veckan”i SVT och Ullakarin Nyberg blev kontaktad redan på idéstadiet och tvekade aldrig över att ställa upp.

– Det var helt självklart, jag blev jätteglad. Jag tyckte det var modigt av SVT också, från att ha haft nolltolerans om att inte nämna självmord så gick man till att ha en serie på bästa sändningstid.

Serien prisades tidigare i höst med Kristallen för årets fakta- och aktualitetsprogram och Ullakarin Nyberg har redan sett vissa effekter.

– Serien har gjort människor mer orädda och på bred front. Man fick se att det inte var så krångligt att prata om hur man egentligen mår och om självmord. Vi har fått otroligt mycket respons.

Det är så många som har sett serien och kommer fram till mig och andra deltagare på stan. Jag har också mött familjer där någon har tagit sitt liv och där barn och unga sagt inte velat prata, men sagt att 'Ullakarin kan jag prata med, henne känner jag'. Barn och unga skaffar sig relationer genom media, man blir en person som man kan prata med.

Men än finns det mycket kvar att göra, och vissa förebyggande åtgärder som skulle kunna förhindra människor från att till exempel hoppa från broar eller framför tåg är svåra att driva igenom.

– Det är svårt att få gehör för att säkra omgivningen. Det finns god evidens för att det finns effekter av till exempel höga räcken på broar och tunnelbanestationer med stängda dörrar, men det är förstås kostsamt. Jag hoppas att det inom kort blir en självklarhet att satsa stora ekonomiska resurser för att förhindra självmord.

Varför finns det motståndet?

– Det är ett så stort tabuområde och alla tabuområden tar tid att lyfta. Man får ha respekt för det. Ett jätteproblem i dag är att människor som mår dåligt tar mod och söker upp vården för att prata och att det då saknas kompetens för att ta emot dem. Vården måste vara tillgänglig så att den kan möta människors behov av hjälp, säger Ullakarin Nyberg.

I inferno podcastmöter Ullakarin Nyberg gäster med erfarenhet av självmordsförsök. Hon har även diskuterat ämnet i Existenspoddenoch Allt du velat veta.

Här kan du som mår psykiskt dåligt få hjälp.

Självmordslinjen:90101.

Nationella hjälplinjen:020-22 00 60.

Jourhavande medmänniska:08-702 16 80.

Vid akut behov av vård eller hjälp, ring 112.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!