Strid om näringslivspolitiskt program: ”Saknar politiska ambitioner”

Snart finns ett nytt näringslivspolitiskt program i Skellefteå kommun. Men kommunstyrelsens arbetsutskott har varit oeniga om innehållet: ”Vi hade önskat ett konkretare program”, säger Andreas Löwenhöök (M).

Snart klubbas ett nytt näringslivspolitiskt program.

Snart klubbas ett nytt näringslivspolitiskt program.

Foto: Pär Lindström

Skellefteå2019-01-15 15:29
undefined
Snart klubbas ett nytt näringslivspolitiskt program.

Politikerna är relativt eniga om målen – men oeniga om vägen dit. Det nya programmet syftar till att skapa tydlighet kring kommunens arbete med näringslivsutveckling och tillväxt.

– Vi hade tidigare något av ett mellanprogram, men det nya sträcker sig under hela mandatperioden och ska återrapporteras varje kvartal till kommunstyrelsen. Då finns en chans till eventuella revideringar, säger Lorents Burman (S) ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Han fortsätter:

– Det här känns spännande och vi tycker att vi greppat de områden som är viktigast, nyföretagande, befintliga företagare och näringslivsklimat, säger han.

Företagare diskuterade framtida mål

”Inte eniga”

Det största diskussionerna har handlar om ”tjockt programmet” får bli, det vill säga hur många programpunkter det ska innehålla.

Rankat dåligt

Kommunen har tidigare rankat relativt dåligt i Svensk Näringslivs lista över kommuners företagsklimat. Något allianspartierna ville ta fasta på i programmet:

– Vi var inte eniga. Vi ansåg exempelvis att ett mål på plats 30 i näringsklimatet borde ingå, säger Andreas Löwenhöök.

Politisk enighet i Skellefteå om att underlätta för visselblåsare

Han tycker dessutom att mer vikt borde ha lagts vid osund konkurrens och verksamhet i kommunal regi.

– I grundarbetet, samtalen med företagarna, framfördes konkurrensfrågan tydligt. Den tycker vi inte att man tagit tillräckligt hänsyn till, fortsätter Andreas Löwenhöök.

”Dialog har förts”

Lorents Burman anser inte att man ska stirra sig blind på siffermål, exempelvis en enskild ranking.

– Dialog har förts med näringslivet, bland annat inkom många synpunkter på Campus som har beaktats, säger han.

Han anser att kommunen gjort värdefulla erfarenheter de senaste åren.

– Kommunen måste vara serviceinriktat och tillgodose behov, vara snabb kring markanvisningar och liknande. Det har vi lärt och det har betydelse när kommunen ska växa, säger Lorents Burman (S).

Programmet är framtaget under ledning av näringslivschefen Bengt Ivansson, som också hållit i ett flertal träffar med det lokala näringslivet.

Alliansen representanter från C och M la fram en rad yrkanden som röstades ned av majoriteten. Det handlade förutom en utmaningsrätt och en bättre näringslivsplacering om en rad formuleringar. Exempelvis vill de ha skrivningar som ”servicegarantier” istället för serviceförklaringar.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!