Det var snart ett år sedan som öron-näsa-hals försvann från Skellefteå lasarett och flyttades till Umeå universitetssjukhus. I samband med nedläggningen anordnade den politiskt obundna föreningen Skellefteåuppropet en manifestation vid lasarettet. Hundratals dök upp och bildade en mänsklig ring runt byggnaden.
Nu, ett år senare, vill Skellefteåuppropet undersöka vilka konsekvenser som nedläggningen har fått för Skellefteborna genom en anonym undersökning bland öron-näsa-hals-patienterna.
Läs mer: TV: Flera hundra slöt upp – bildade mänsklig ring runt Skellefteå lasarett
– Syftet är att göra det vi tycker att politiker skulle ha gjort; vad blev konsekvensen av det här? Landstinget pratade om att man sparade in två miljoner kronor på stafettläkartjänster i Skellefteå, men vad blev konsekvenserna? Det är politikers roll att väga in samhällseffekten, men vi tycker inte att de har gjort det, inte som de presenterat i alla fall, säger Mikael Karlsson, sekreterare i föreningen.
Han säger att föreningen inte mäktar med att göra någon gigantisk djupdykning eftersom de inte har så stora resurser.
– Men vi har ställt frågorna ”hur många gånger har du åkt till Umeå?”, ”hur länge fick du ta ledigt från jobbet?” samt ”åkte du bil, buss eller taxi?” och la ut det på vår Facebooksida och det har bara exploderat. Vi har fått siffror på att 500 patienter från Skellefteå är kopplade till öron-näsa-hals och vi hoppas kunna få svar från i alla fall en fjärdedel av dem, säger Mikael Karlsson.
Läs också: Patienter ryter till – sågar landstingets sparplan
Insamlandet pågår till i början av juni. Hittills har över 38 personer/familjer hört av sig. De har besökt öron-näsa-hals i Umeå 59 gånger sedan nedläggningen i Skellefteå. De har tagit ledigt från sina jobb i totalt 54 dagar.
– Det är säkert intressant för företagare i Skellefteå att känna till hur nedläggningen har påverkat deras anställda som måste ta ledigt från jobbet, säger Mikael Karlsson.
Av de 59 besöken har 52 gjorts med bil, 4 med buss och 3 med taxi.
– Några svar kommer från patienter/anhöriga i Norsjö men om vi räknar lågt, om vi tar avståndet mellan Skellefteå Centrum och NUS i Umeå så är det 271,8 km tur och retur. Om vi utgår ifrån att de alla kör en medelstor bensindriven bil (Volvo V70 räknas som stor bil) så har dessa resor bidragit med utsläpp på 2689 kg CO2, säger Mikael Karlsson.
De slutgiltiga siffrorna kommer att presenteras i samband med årsdagen för nedläggningen den 15 juni.