”Större möjligheter att sköta sin hälsa själv”

Vi kommer att leva längre och få fler kroniska diagnoser. Det kräver bättre koordination mellan vårdinstanser och att vi gör rätt saker, enligt Anders Ekholm vVD för Institutet för framtidsstudier.

Anders Ekholm, v VD vid Institutet för framtidsstudier.

Anders Ekholm, v VD vid Institutet för framtidsstudier.

Foto: Lena Dahlstrom

Stockholm2018-06-08 06:15
undefined
Vi kommer att sköta mer av vår vård själva spår Anders Ekholm.

Omsorg och vård kommer att bli billigare per person men dyrare som helhet, eftersom vi blir fler. Anders Ekholm förklarar att de sista två årens kostnader, dödsåren, blir mycket dyra. Samtidigt lägger vi till fler friska år, som inte är så dyra.

– Omständigheterna har blivit bättre och bättre för de äldre. Vi slipper elda i en vedspis och vi har kommunal snöröjning, sådant fick man sköta själv förr. En 70-åring i dag är i lika gott skick som en 50-åring 1950, säger Anders Ekholm.

undefined
Anders Ekholm, v VD vid Institutet för framtidsstudier.

Däremot kommer vi att få fler kroniska diagnoser – vi blir mer multisjuka. Och det kommer att kräva bättre koordination mellan olika instanser i sjukvården.

– Just nu går det bra för offentlig sektor när det gäller att hantera demografin, men redan 2020 kommer det att bli större demografiska behov. Det sker en brytpunkt som inte kommer att plana ut förrän kring 2035–2040, säger han.

Mycket administration

Där tror han att den nya tekniken får en allt viktigare uppgift. Det kan handla om robotisering, digitala beslutsstöd för personal och uppkoppling för kontroll av patienter.

– Vi måste dessutom få större precision i det vi som människor gör. Svensk sjukvård är bra i internationell jämförelse, men tittar vi på tiden som personal lägger på administration hamnar vi långt ned i rankingen. Samma sak gäller i vilken grad vi involverar patienten i sin egen vård, säger han.

Ett exempel på att involvera patienten mer är 1177.se.

– Men det är ett superduper första trappsteg i processen.

Han spår att de nya äldre kommer att vilja vara mer aktiva i sin vård än tidigare.

En lång rad metoder som fungerar är förbjudna i dag.

– Om det blir bra får patienter som kan och vill större möjligheter att sköta sin hälsa och sjukdom själv. Det kommer att ske en dramatisk förändring när det gäller genomsnittlig konsumtion av sjukvård, säger han.

Förbjudet i dag

Enligt honom kommer samhället att behöva bli mycket mer öppet med data mellan myndigheter.

– En lång rad metoder som fungerar är förbjudna i dag. Till exempel att samköra flera myndigheters register, säger han.

Genom att göra det skulle man exempelvis tidigt i livet kunna upptäcka riskfaktorer som ger sämre hälsa i framtiden. Det handlar exempelvis uppgifter om missbruk och psykisk ohälsa i familjen, skoldata och information från socialtjänsten.

– Det måste ändras. Det finns en stark opinion för att automatisera samkörning för att det kan underlätta i vardagen. Politikerna måste ta beslut om vi ska ändra regelverk och göra det som fungerar eller om vi ska fortsätta följa regelverken, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!