Stora problem med inomhusmiljön: Vill evakuera byggnad vid Skellefteå lasarett

Flera av verksamheterna i BUP-huset vid Skellefteå lasarett har en längre tid lidit av sjuka hus-problem. Nu finns långt gångna planer på att evakuera hela byggnaden.

9 maj 2017 18:26

– Jag ska precis dra ärendet för politikerna. Det krävs ett beslut för att vi ska kunna köpa in paviljongerna som behövs, säger Ulf Widmark, fastighetschef vid landstinget.

Byggnad 110 inrymmer bland annat BUP, en del av vuxenpsykiatrin, barn- och vuxenhabilitering, samt hörcentral. Här finns även tolkverksamhet.

Sammanlagt cirka 80 personer arbetar i byggnaden. De senaste tio åren har huset upprepade gånger drabbats av sjuka hus-problem. Trots tillfälliga evakueringar och åtgärder har problem kvarstått. En utredning har visat att det krävs genomgripande renoveringsåtgärder för minst 50 miljoner kronor.

Tidigare i år presenterade politikerna sin kommande fastighetsplan. Om den antas väntar en miljardsatsning vid lasarettet. Istället för att renovera byggnad 110, kan huset då komma att rivas. Men oavsett krävs ersättningslokaler. Johan Stenlund är skyddsombud vid BUP i Skellefteå. Av en personalstyrka på 25 personer, upplever ungefär hälften symptom.

– Vi har efterfrågat en tidsplan, när vi som personal inte mår bra känner vi att det måste gå fortare, säger han.

Erika Bergmark, avdelningschef vid BUP:

– Det är väldigt tydligt att vi inte kan vara kvar, vi har redan flyttat tre personer, säger hon.

Även delar av habiliteringen har evakuerats, samt tre personer från hörcentralen.

– Vi har evakuerats upprepade gånger, men problemen har kvarstått då vi flyttat tillbaka, säger Annica Östensson, avdelningschef.

Av hörcentralens personal på tretton personer upplever flera sjuka hus-symptom.

– Det är klart att verksamheten påverkas. Att vi sitter på olika platser är också ett problem ur ett patientperspektiv. Vi ser fram emot att få sitta tillsammans, i en frisk inomhusmiljö.

Tycker du att det tagit lång tid att lösa problemen?

– Ja, det kan jag tycka. Vi hoppas på ett snabbt beslut nu, det är inte en dag för tidigt, säger Annica Östensson.

Om klartecken ges tror Ulf Widmark att paviljongerna kan stå på plats inom ett halvår. De beräknas kosta 33,5 miljoner kronor.

– Vi tar markprover nu för att undersöka var de kan stå. Jag räknar med ett positivt besked från politikerna.

 

Problemen har kvarstått då vi flyttat tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Petersson

Ämnen du kan följa