Stina Jackson: ”Det har varit ett helt overkligt år”

Den 22 maj utkom Skelleftefödda Stina Jacksons debutroman Silvervägen. I dag har den sålt över 100 000 exemplar, och den utsågs till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska deckarakademin. ”Det har varit ett helt overkligt år”, säger Jackson.

2 januari 2019 11:05

När Silvervägen kom ut hade Stina en enda förhoppning, och det var att den skulle sälja tillräckligt många exemplar så hon skulle få skriva en bok till. Idag, med facit i hand, är förhoppningen inte i paritet med framgången. Silvervägen har sålts i över 100 000 exemplar, vunnit flera priser, fått väldigt mycket uppmärksamhet och dessutom sålts till 19 länder.

– Jag var hemma på releasefest när boken kom ut. min enda förväntning var att boken skulle hitta tillräckligt med läsare så jag ska få ge ut en till bok. Det var egentligen det enda jag tänkte. Nu när pocketen har kommit har det verkligen exploderat så det känns jättekul. Helt overkligt. Jag vet att den sålt över 100 000 nu i alla format så det är helt fantastiskt, säger hon.

Nervöst

Det litterära eventet Bok- och vandring uppe i Jäckvik blev Jacksons första framträdanden, och Jackson var mycket nervös innan.

– Men jag hade inte kunnat önskat mig något bättre. Det var så intimt och vänskapligt, man var som tillsammans hela tiden så det blev nästan familjärt. Så det var en väldigt bra plats för sina första framträdanden. Det var en jättefin helg. I september var jag på Bokmässan och det var betydligt mer utanför min komfortzon. Men det var bra det också och jag lärde mig så mycket. Det var verkligen en inspirerande miljö, men väldigt stort och överväldigande.

”Omvälvande”

Knappt hann Bokmässan stänga igen för den här gången innan Jackson fick veta att hon nominerats till Deckarakademins pris.

– De sa att jag var garanterad debutpris eftersom jag var den enda debutanten som var nominerad så de såg gärna att jag skulle komma dit, berättar hon.

Utöver debutpriset var hon även nominerad till årets bästa svenska kriminalroman tillsammans med deckargiganterna Anders de la Motte, Carin Gerhardsen, Håkan Nesser och Anders Roslund.

– Så då åkte jag till Eskilstuna där prisutdelningen var och väl där fick jag veta att jag vann själva det stora priset. Jätteroligt, omvälvande och helt overkligt. Emellanåt har jag som bara suttit och försökt ta in allt, men jag tror inte det har sjunkit in än.

Hur mycket frågor får du om nästa bok?

– Det är nästan alla som frågar om jag skriver något nytt, men det är kul. Jag skickade en tredjedel till min förläggare nu innan jul. Den här självkritiken har ju som blivit hårdare. Den har blivit värre efter att Silvervägen kommit ut så min förläggare sa åt mig att skicka det du har, så nu får vi se hur det går.

Vad kommer du särskilt att minnas från 2018?

– Det är Jäckvik definitivt. Jag vill tillbaka. Det var en så himla fin helg och jag fick träffa så fina författare, och man hade verkligen tid till att sitta ner och prata. På Bokmässan var allt så himla stressigt och man hann aldrig riktigt sitta ner, men i Jäckvik hade man den tiden att sitta ner med författare och besökare. Sedan var det så himla vackert också. Jag vet vi gjorde någon midnattsvandring som var helt gudomlig. Jag vill tillbaka. Jag drömmer ju nu om en liten stuga i Arjeplog så jag är ute på Hemnet ibland och kollar. Sedan så priset i Eskilstuna var också helt fantastiskt. Jag fick spendera en kväll med Svenska Deckarakademin, som är en helt fantastisk grupp. De är så kunniga och belästa inom deckargenren så det är också en kväll jag verkligen kommer att minnas.

Stina Jackson

Kommer från: Skellefteå.

Bor: Denver USA.

Gör: Skriver på vad som förhoppningsvis kommer att bli bok nummer två, som är tänkt att utspela sig i en liten ort i Norrbotten. Planerad utgivning våren 2020.

Aktuell med: Debutromanen Silvervägen, utgiven hos Albert Bonniers Förlag har rönt stora framgångar. Spänningsromanen utspelar sig längs riksväg 95, även kallad Silvervägen, som går mellan Skellefteå och norska gränsen. Den har sålts i över 100 000 ex, utsetts till årets svenska kriminalroman av Svenska deckarakademin och dessutom sålts till 19 länder, utöver Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Johansson/NN

Ämnen du kan följa