Stark skildring av kvinnoöde

Lokal kvinnohistoria. I "Oloflig beblandelse" blandar Anita Salomonsson fiktion med autentiska berättelser. Slutresultatet blir gripande, anser Norrans recensent.

Foto: Norran

Kultur och Nöje2015-03-19 12:15

Anita Salomonsson gör en stark insats för kvinnohistorien genom sin roman "Oloflig beblandelse". Det är en händelse år 1830 i Ersmark, i det bondesamhälle som Västerbotten var, fattigt och för folk utan jord; få möjligheter till förändring. För kvinnor var ett gott giftermål kanske den enda vägen.

En sträng sexualmoral råder och Sara Greta föds i skam, hon är inget äkta barn eftersom hennes mor blivit gravid med en gift man. När modern gifter om sig och styvfadern kastar sina lystna blickar efter henne bestämmer hon sig för att flytta och tar tjänst som piga hos ett äldre par i Ersmark. Hon är vacker och blir omtyckt av dem. Där möter hon också kärleken i bondesonen Nils.

Romanen är en fiktion, men byggd på autentisk berättelse. Anita Salmonsson skriver fram tiden och kryddar den med dialektala uttryck som den som växt upp här måste älska. Jag får läsa några gånger för att förstå fushilka (schalett för lagårdsbruk). Skildringen av vardagssysslorna och naturen är fin även om förälskelsen blir lite väl sockersöt och gör att man misstänker att det inte kommer att gå väl. Berättelsen är drabbande och jag tänker att då, på min mormors mormors tid var kvinnor mäns ägodelar och utan dem hade de inget, ingen arvsrätt. Dödsstraff utdömdes och avrättningar var offentliga. Bra att ha i minnet när vi tittar oss omkring i världen idag.

Maria Eriksson

undefined
undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!