”Vi avslutar nu för att inte försätta bolaget i ekonomisk bankrutt, utan tvärtom ser vi till att säkerställa en ekonomisk grund för vår tandhälsa.”
Kritik blev dyr
Så skriver Hälsogemenskapens ordförande Stefan Fridholm i ett öppet brev till Jörnsborna. Han hymlar inte om att ekonomin blivit alltför tuff. Det beror enligt honom dels på landstingets nya ersättningssystem för asylsökande, men även på annat. Myndighetskritik har också medfört kostnader då de tvingas anlita extern läkare som granskar hälsocentralens patientjournaler.
– Det är klart att det är dyrt, säger Stefan Fridholm.
Bokslutet för Hälsogemenskapen slutade på minus 700 000 kronor det senaste verksamhetsåret.
Naturligtvis rör det sig om en stor omställning för invånarna i Jörn, vilket så klart är beklagligt. Men vi försöker nu se till att verksamhet blir kvar på orten i alla fall.
I brevet till Jörnsborna meddelade Hälsogemenskapen att de skulle stänga redan den första september. Resten av månaden skulle de endast ta emot akutfall, samt avsluta pågående patientärenden. Men här tvingas de backa.
–De kan välja att prioritera i sitt arbete, men de kan inte välja att endast ta akutfall. De har det fulla ansvaret för patienterna tills dessa hunnit välja en annan vårdcentral, säger Helen Björklund på landstingets beställarenhet.
Viss förvirring
När Norran ringer Sveneric Malm, ordförande i Hälsogemenskapens ideella förening, säger han att ursprungsbudet gäller – inga nya patienter i september. Men ordförande i Hälsogemenskapens bolagsstyrelse, Stefan Fridholm, korrigerar honom.
– Det stämmer inte, vi råkade gå ut med felaktiga information. Naturligtvis tar vi emot patienter månaden ut.
Efter den första oktober kommer alla patienter som inte självmant listat om sig att överföras till Bolidens hälsocentral. Enligt landstingets nuvarande plan kvarstår en viss verksamhet i Jörn i form av en filial till Bolidens hälsocentral, i nuvarande lokaler.
– Tanken är att filialens verksamhet ska inrikta sig på specifika patientgrupper med särskilda vårdbehov, framförallt personer vid äldreboendet, de som får hemsjukvård, asylsökande samt BVC, säger Gunnela Örnberg, verksamhetschef för Bolidens hälsocentral.
Inte övriga invånare?
– Till en början är detta planen. Om den godkänns blir det en en projektverksamhet på sex månader som sedan utvärderas, säger hon.
Två personer har nyanställts för att klara det utökade uppdraget: en sjuksköterska och en distriktssköterska. Den senare arbetar idag vid Hälsogemenskapen. Man planerar också för läkarbemanning cirka en dag i veckan, och hoppas kunna utöka läkarbemanningen.
Ser du några utmaningar med att starta filialen?
– Naturligtvis rör det sig om en stor omställning för invånarna i Jörn, vilket så klart är beklagligt. Men vi försöker nu se till att verksamhet blir kvar på orten i alla fall, och även om vi inte når ända fram så vill vi kunna stötta de utsatta patientgrupperna, säger Gunnela Örnberg.
Tandhälsan i Jörn påverkas inte av att Hälsocentralens avtal med landstinget upphör, säger Stefan Fridholm.
– Här ser det ljust ut. Vi har dels nyrekryterat en tandläkare på deltid, dels återkommer vår pensionerade tandläkare på deltid för att ansvara för tandvården på äldreboendet.
”Accepterar inte försämringar”
Sveneric Malm säger att ideella föreningen tänker fortsätta att bevaka Jörnsbornas vårdintressen.
– Vi vill vara tydliga med att vi inte stillatigande tänker acceptera om landstinget kraftig försämrar sjukvården i Jörn.