Jens Spendrup, ordförande för Svenskt Näringsliv, kritiseras av finansmarknadsminister Peter Norman för att han i en intervju sagt att det inte finns tillräckligt med kompetenta kvinnor som kan ta plats i en bolagsstyrelse.
Peter Norman säger till TT att han i sammanträden med resten av regeringen kommer att framhålla att det inte har varit svårt att hitta kompetenta kvinnor.
- Min uppfattning är att de är väldigt snäva i sitt sökande. Till exempel, om man är ett börsbolag, tror jag det är bra om man har större spridning av kompetens och erfarenhet i styrelsen än man har. Men man söker ofta en schabloniserad bild, gärna en tidigare börs-vd, och så vidare. Det är säkert bra att det kan vara någon sådan i en styrelse, men alla behöver inte vara det, säger Norman.
Det var i Ekots lördagsintervju som Spendrup förklarade att han inte var feminist, att han var "absolut emot" inkvotering av kvinnor i bolagsstyrelser och att anledningen till att det är så få kvinnor som sitter i bolagsstyrelser i dag är att det råder en brist på kompetenta kvinnor.
Spendrups uttalanden har väckt en våg av kritik i sociala medier där många ifrågasätter omdömet hos den högsta representanten för det svenska näringslivet.
- Jag tycker att Jens Spendrup är en fantastisk entreprenör som verkligen har fört in ölkultur i Sverige. Tyvärr verkar inte hans starka sida vara frågor som rör kompetens i näringslivet, säger Folksams chef för ansvarsfullt ägande, Carina Lundberg Markow.
Kerstin Hessius, vd Tredje AP-fonden och före detta vice Riksbankschef, ser helst ingen lagstiftning för att kvotera in fler kvinnor i bolagsstyrelser, då det är ett trubbigt instrument och då det i vissa bolag med få ägare kan bli komplicerat. Däremot tror hon det är dags för reglering av andelen kvinnor i styrelsen i den svenska koden för bolagsstyrning.
- Det har gått alldeles för långsamt och det finns lika mycket kompetens hos kvinnor som hos män, säger hon till TT.
Var tredje damernas, är en princip som Carl-Henric Svanberg, styrelseordförande i den brittiska oljekoncernen BP och lastbilstillverkaren Volvo, tror på. Men han tycker att frågan om vilka som sitter i en bolagsstyrelse måste få avgöras av bolagets ägare.
- Jag tror att vi alla förstår att det blir en bättre styrelse med människor med olika bakgrund och olika kön. Det arbetet pågår, säger han.
TT: Så du ser inget behov av lagstiftning?
- Jag tror alltid det är bättre med självreglering och om företag, valberedningar och styrelse får jobba med frågorna är jag övertygad om att det blir bättre.