Specialistvården drabbas när regionen sparar

Vården i Region Västerbotten måste dra ned 93 miljoner kronor på budgeten under nästa år. Det mesta av pengarna, 81 miljoner kronor, innebär en besparing på personal. Hårdast drabbas specialistvården, men även Skellefteområdet ska spara åtta miljoner. Det framgår av interna dokument som VK har tagit del av. Nu flaggar också hälso- och sjukvårdsdirektören för att 160 färre tjänster inte kommer att räcka, det kan slutligen bli fråga om dubbelt så många.

Det är främst slutenvården i specialistsjukvården som drabbas av nedskärningar i budgeten.

Det är främst slutenvården i specialistsjukvården som drabbas av nedskärningar i budgeten.

Foto: Torbjörn Jakobsson//Västerbottens-Kuriren

Västerbotten2019-10-23 18:00
undefined
Det är främst slutenvården i specialistsjukvården som drabbas av nedskärningar i budgeten.

I budgeten för 2020 drabbas flera verksamheter i hälso- och sjukvården i regionen av stora nedskärningar. Totalt är det fråga om 93 miljoner kronor lägre anslag för verksamheten. Driftsbudgeten dras ned med 12 miljoner kronor, men den allra största summan ska tas på personal.

– Vi har redan ett underskott i budgeten som vi egentligen måste klara. Utöver det har vi ytterligare fått lov att reducera budgeten för ett antal basenheter, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten.

undefined
Brita Winsa, hälso och sjukvårdsdirektör, säger att det inte kommer att räcka att spara in 160 tjänster i vården.

160 tjänster

VK har tidigare kunnat berätta att 160 tjänster i vården kommer att dras in. Nu har VK tagit del av interna dokument som visar hur de ekonomiska förutsättningarna för vården hanteras i samband med budgetarbetet för Region Västerbotten för 2020.

I dokumenten framgår hur de olika verksamheterna drabbas av personalnedskärningar och av nedskärningar på driftbudgeten.

”De som drabbas hårdast är patienterna”

Brita Winsa säger att det inte kommer att räcka med att dra in 160 tjänster för att komma helt i balans.

– Det kan handla om det dubbla antalet tjänster som vi kan behöva spara in, säger hon.

Minus 75 miljoner

Region Västerbotten har sedan lång tid tillbaka ett underskott i sin ekonomi. Senaste delårsrapporten, för augusti, visade på ett minus på 75 miljoner kronor. Det totala underskottet för Region Västerbotten väntas för 2019 att landa på 545 miljoner kronor. Det innebär att över en halv miljard kronor ska sparas in på tre år.

I budgetförutsättningarna för 2020, som verksamheternas chefer nu har fått, ska totalt 93 miljoner sparas in, för 2021 och 2022 totalt ytterligare 100 miljoner.

– Det är svårt att säga vad vi kan ta ytterligare på personal, läkemedel och material, säger Brita Winsa.

Skellefteå drabbas

Närsjukhusområde Skellefteå får en reducerad budget med drygt åtta miljoner kronor, där medicinsk och geriatrisk klinik ska spara in 4,2 miljoner kronor och psykiatrin tre miljoner. Primärvården och tandvården är undantagna från nedskärningar i denna budgetomgång. Även specialistvårdklinikerna på Lycksele lasarett är undantagna, där ska akutmottagningen dock spara in 400 000 kronor.

10 miljoner ska sparas inom psykiatrin: ”Det här är hemskt tragiskt”

Även för 2021 och 2022 blir det fråga om nedskärningar i budget för verksamheterna. 50 miljoner kronor per år kommer budgeten att reduceras med för dessa båda år.

Närsjukvården i Umeå måste skära ned 26,5 miljoner kronor på budget för 2020. Psykiatrin och Bup, barn- och ungdomspsykiatrin måste spara 5,3 respektive 2,3 miljoner kronor på budgeten. Medicincentrum drabbas av den enskilt största nedskärningen av budget, drygt sju miljoner.

Drabbas mest

Den enskilt största nedskärningen på budget, 32 miljoner kronor, drabbas länssjukvårdsområde 1 av. De största summorna där sparas in på Cancercentrum (8,7 miljoner kronor), Barn- och ungdomscentrum (7,3 miljoner kronor) och Kirurgcentrum (6,7 miljoner kronor).

Länssjukvårdsområde 2 måste dra ned cirka 25 miljoner kronor på sin budget. Rörelseorganens centrum, det vill säga ortopedin på de tre sjukhuset i länet, förlorar fem miljoner kronor. Neuro- huvud-, och halscentrum måste reducera budgeten med nära nio miljoner kronor och Hjärtcentrum i Umeå med 6,5 miljoner kronor.

”Helst igår”

Brita Winsa säger att besparingstakten måste snabbas upp.

Hur snabbt behöver pengarna sparas in?

– Ja, helst igår. Vi lever hela tiden över våra tillgångar, säger Brita Winsa.

Under förra veckan fick basenheternas chefer ta del av förutsättningarna för deras verksamheters budget.

– Nu jobbar de för fullt med att hitta åtgärder för hur de kan reducera sin kostnader, säger Brita Winsa.

Catarina Saha/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!