Anledningen att det dragit ut på tiden är att man vill undersöka hur tätt berget är på djupet innan man börjar.
– Vi vill ha ett startvärde på hur grundvattnet rör sig så vi kan följa utvecklingen när rampen drivs neråt. Vi vill hitta ett så bra berg som möjligt, säger Linn Andersson.
Två varv
Allt runt el, fjärrvärme och vatten för djupförvaret är förberett. Anbudstiden går ut i början av januari för de entreprenörer som vill göra bergarbetet. Uppdraget innebär att skapa en tunnel, en så kallad ramp, som går nedåt i två varv till ett djup av cirka 350 meter.
– Utvärderingen av anbuden sker i början av 2015, säger Linn Andersson.
Ta tre år
Tunneln, som kommer att hamna under Koppargården och centrallaboratoriet, tar tre år att färdigställa.
Sedan ska man göra förvarsutrymmena. Där ska kvicksilverhaltigt avfall, som har mer än 0,1 procent kvicksilver i sig, placeras. Utrymmena ska fyllas från golv till tak och sedan förslutas med betong. Idag mellanlagras detta avfall vid lagerplatser på Källargrundet samt inne på industriområdet i silos.
Rönnskär har fått tillstånd att förvara 400 000 ton avfall i djupförvaret.
Hur länge kommer det utrymmet att räcka, när tror man att det blir fullt?
– Det är svårt att svara på. Materialet ska förbehandlas vilket kan minska volymerna som ska ned. Men det är ett långsiktigt förvar med målsättningen att räcka länge, säger Linn Andersson.
När beräknas det första avfallet att placeras i djupförvaret?
– Det törs jag inte säga idag. Det är mycket som spelar in. Vi kommer att få mer detaljkännedom om berget allt eftersom vi kommer längre ned.
Mer kännedom, det riskerar väl inte att bli en ny version av problemen vid Hallandsåsen?
– Nej, det är ett jättebra berg, så pass god kännedom har vi. Det handlar mer om att hitta det optimala berget, säger Linn Andersson.
Innan arbetet startar kommer allmänheten att bjudas in till Koppargården på Rönnskär för samråd och information.